Hlavní obsah

Mzdy rostou, počet zájemců o práci klesá

Právo, kil

Uplynulý rok se nesl ve znamení prohlubování nerovnováhy mezi poptávkou po zaměstnancích a nabídkou volných pracovních sil. Aby zaměstnavatelé zabránili odlivu kvalitních stabilních pracovníků, začali přistupovat k plošnému zvyšování mezd.

Foto: Profimedia.cz

Ve snaze zabránit odlivu kvalitních stabilních pracovníků začali podnikatelé přistupovat k plošnému zvyšování mezd.

Článek

Podle dat Českého statistického úřadu činil v roce 2015 nominální růst mezd 3,4 %. Letošní pokračující ekonomické oživení spolu s rekordně nízkou nezaměstnaností růst ještě podpoří. Vyplývá to z výsledků průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Značné rozdíly jsou patrné i v ohodnocení pracovníků bez znalosti cizích jazyků a těch, kteří jazyky ovládají

Největší nedostatek zaměstnanců v současnosti hlásí průmyslová výroba a informační technologie (IT), počet volných pozic roste i v oblasti personalistiky a v podnikových službách. Největší regionální rozdíly ve mzdách lze nalézt rovněž v IT a dále v segmentu finančních služeb. Značné rozdíly jsou patrné i v ohodnocení pracovníků bez znalosti cizích jazyků a těch, kteří jazyky ovládají, a to napříč všemi sledovanými segmenty trhu.

Více příležitostí pro absolventy

„Vzhledem k rostoucímu nedostatku uchazečů o práci dochází u zaměstnavatelů k přehodnocení požadavků na nové pracovníky. Společnosti nyní nabírají zaměstnance s kratší praxí a více příležitostí se dostává i čerstvým absolventům, kteří disponují dobrou jazykovou vybaveností,“ vysvětluje Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment, a dodává: „Výrobní společnosti a firmy z oboru podnikových služeb se začínají aktivně zajímat také o nábor zaměstnanců ze zahraničí.“

Nabídka benefitů stoupá

Průzkum rovněž ukázal, že firmy začínají revidovat nabídku zaměstnaneckých výhod, aby byly pro pracovníky atraktivnější – například zvyšují příspěvek na penzijní či životní připojištění, prodlužují délku dovolené, zavádějí plně hrazený příspěvek na stravování nebo se podílejí až do sta procent na nákladech na dopravu do zaměstnání. Dbají také na zlepšování pracovních podmínek svých zaměstnanců.

„Dobrou zprávou pro zaměstnavatele je fakt, že uchazeči se již nebojí měnit místo. Odvrácenou stranou téže mince je, že změnu obvykle spojují s požadavkem na zvýšení mzdy. Úspěšné při náboru proto budou spíše ty firmy, jež flexibilně reagují na změny na trhu práce a které budou schopny posilovat své týmy hotovými, byť dražšími pracovníky a doplňovat je o talentované absolventy,“ vypočítává Ježek.

Chybějí IT odborníci

Poptávka po IT službách kontinuálně roste s tím, jak roste náročnost IT činností v celé ekonomice. Podle některých zdrojů chybí v odvětví až 20 tisíc odborníků. Firmy navíc řeší i kvalifikační nesoulad: školy pomalu reagují na trendy pracovního trhu a úroveň technických znalostí klesá.

Na trhu práce je největší poptávka po kvalifikovaných specialistech. Značný nedostatek je zejména programátorů pro vývoj desktopových, webových a mobilních aplikací a odborníků na IT bezpečnost. Vysoká je také poptávka po odbornících specializujících se na Big Data a datovou analýzu.

Boj o zaměstnance

Nedostatek lidí způsobuje velkou konkurenci mezi firmami a boj o zaměstnance – společnosti musí často soupeřit i o ty kandidáty, kteří jejich původní požadavky splňují jen částečně. Úspěšnější jsou firmy, které vsadily na aktivní a rychlé jednání ve spojení s nabídkou atraktivních podmínek zaměstnání.

V průmyslu je nejvyšší poptávka po specialistech v oboru strojírenství, elektrotechniky a elektroniky. Mezi nejžádanější patří konstruktéři, technologové a výrobní inženýři, chybí rovněž velké množství CNC operátorů, nástrojářů, kontrolorů kvality i skladníků s průkazem VZV. Kvůli zoufalému nedostatku pracovníků roste zájem o nábor cizinců, zejména ze Slovenska, Polska, Rumunska a Bulharska. Zahraniční firmy často vyžadují dokonce i u dělnických pozic alespoň základní znalost angličtiny či němčiny.

Jazyky, jazyky, jazyky

Jazykově vybavené kandidáty poptává i sektor podnikových služeb, který zažívá dynamický růst – většina existujících center expanduje a nabírá nové zaměstnance a dochází i k otevírání nových provozů.

Centra podnikových služeb poptávají kandidáty s různými jazykovými kombinacemi – angličtina je obvykle považována za samozřejmost a přínosem je znalost dalšího evropského jazyka na úrovni plynulé konverzace. Nejžádanější je němčina, francouzština a nizozemština.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám