Hlavní obsah

Poradna: Těhotná zaměstnankyně na cestách

Těhotenství zpravidla přináší do osobního života velké změny. Do pracovního poměru navíc vnáší nová práva a povinnosti na obou stranách. Především se jedná o zvýšení právní ochrany zaměstnankyně a zavedení některých zvláštních pracovních podmínek. Které přesně to jsou?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Jsem v pátém měsíci těhotenství a zaměstnavatel mě vysílá na pravidelné pracovní cesty o délce až 100 km osobním autem. Zatím bylo vše bez problémů, ale v poslední době jsem za volantem unavená a nesoustředěná. Existuje nějaká možnost, jak bych se těmto cestám mohla vyhnout? Také jsem někde četla, že když jsem těhotná, můžu po zaměstnavateli požadovat změnu pracovní doby, případně homeoffice – je to pravda? I do kanceláře totiž musím dojíždět autem a ke své práci přitom potřebuji pouze počítač a mobil.

Pracovní cesty těhotných zaměstnankyň

Podle zákona může zaměstnavatel vyslat těhotnou zaměstnankyni na pracovní cestu mimo obvod obce, kde má pracoviště nebo bydliště, pouze s jejím souhlasem. Vedle těhotných žen se toto pravidlo vztahuje také na zaměstnance (muže i ženy) pečující o děti mladší 8 let, osamělé rodiče pečující o děti mladší 15 let a zaměstnance dlouhodobě pečující o osoby závislé na cizí pomoci.

Změna pracovní doby

Těhotným zaměstnankyním dále přísluší zákonem stanovená ochrana v oblasti pracovní doby a rozvržení směn. Předně platí, že pokud těhotná zaměstnankyně požádá o kratší pracovní dobu nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, má zaměstnavatel povinnost (pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody) takovéto žádosti vyhovět.

Mezi další ustanovení chránící zdraví těhotné zaměstnankyně a nenarozeného dítěte patří absolutní zákaz přesčasů těhotných žen (tedy ani, když zaměstnankyně s přesčasem souhlasí, nesmí ho vykonávat) a povinnost zaměstnavatele převést těhotnou ženu z noční směny na denní provoz, pokud o to požádá.

Práce z domova

Pro práci z domova (tzv. „homeoffice“) v současné době chybí detailnější právní úprava a aktuální pravidla nijak neupravují nárok těhotných žen na práci z domova, a to ani za předpokladu, že jim dojíždění do práce způsobuje zdravotní potíže. To samozřejmě nijak nebrání tomu, aby se na práci z domova zaměstnankyně se zaměstnavatelem dohodla.

Výkonem práce mimo pracoviště by se měla mimo jiné zabývat připravovaná novela zákoníku práce, která by mohla v tomto směru zavést podrobnější úpravu. Uvidíme, v jaké formě se nakonec podaří pravidla uzákonit.

Shrnutí

Z výše uvedeného vyplývá, že máte právo odmítnout pracovní cestu a váš zaměstnavatel je povinen vaše rozhodnutí respektovat. Stejně tak můžete zaměstnavatele požádat o změnu pracovní doby tak, aby její délka neměla negativní vliv na vaše těhotenství. Zaměstnavatel má opět povinnost vám vyhovět, pokud mu v tom nebrání skutečně závažné provozní důvody.

Co se týče možnosti využívat homeoffice, na takovém postupu se zaměstnavatelem můžete domluvit. Ale jelikož mu ze zákona nevyplývá žádná povinnost vám v tomto směru vyhovět, nelze jej k umožnění práce z domova nutit.

Odpovídali Lucie Hořejší a Daniel Oborák z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám