Hlavní obsah

Kolik jazyků umíš, tolik pracovních nabídek dostaneš

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky globalizaci kladou firmy v současnosti stále větší důraz na jazykové znalosti svých zaměstnanců. Řada lidí ovládá dva jazyky a někteří ke své práci už třeba svůj mateřský jazyk ani nepoužívají. Každopádně znalost druhého jazyka výrazně zvyšuje šanci na získání vysněné práce.

Foto: Profimedia.cz

Téměř devadesát procent všech inzerovaných pozic vyžaduje druhý jazyk alespoň na komunikativní úrovni.

Článek

Celosvětová čísla mluví jasně. Téměř 60 % všech volných pracovních pozic vyžaduje druhý jazyk na perfektní úrovni. Na prvním místě je samozřejmě angličtina. Za ní se umísťuje němčina, a to především v technických odvětvích, financích, v nových technologiích a ve zdravotnictví.

Ke slovu se dostává španělština

Průzkumy však přinášejí i překvapivá zjištění. Podle společnosti Adecco a Centra pro sociologické výzkumy ve Španělsku se budou v roce 2016 po celém světě nejvíce cenit uchazeči se španělštinou, portugalštinou, italštinou, francouzštinou, němčinou a samozřejmě angličtinou.

Druhý jazyk se stává normou

Neuvěřitelných 89,9 % všech inzerovaných pozic však vyžaduje druhý jazyk alespoň na komunikativní úrovni. Francouzština je na seznamu nejžádanějších jazyků bezpochyby proto, že je oficiálním jazykem ve více než 30 zemích, a navíc je jedním z pěti oficiálních jazyků OSN. Kromě toho je často vyžadována v turismu a ve farmaceutickém průmyslu.

Portugalština má budoucnost

Velice zajímavý je však rozmach portugalštiny, která je stále častěji požadována díky tomu, že je oficiálním jazykem Brazílie a dalších pěti států. V důsledku rostoucí ekonomiky latinskoamerických zemí má pravděpodobně velmi slibnou budoucnost.

O dvacet procent vyšší plat

Podle Laury Centeno ze serveru neuvoo.com vydělávají lidé, kteří umí druhý jazyk v průměru o 20 % více než ti, kteří si vystačí jen se svým mateřským. „Proto je nejvyšší čas začít na svém jazykovém vybavení pracovat,“ zdůrazňuje Laura Centeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám