Hlavní obsah

V obchodu lidé nechtějí pracovat kvůli nízkým platům a práci o víkendech

Právo, kil

Jednou z oblastí, kde se se stále obtížněji daří obsazovat volná pracovní místa, je maloobchod. Důvody jsou nasnadě: nízké platové ohodnocení, častá práce o víkendech a svátcích a u některých profesí i hmotná zodpovědnost. Neustálý hlad po nových pracovnících také způsobuje vysoká fluktuace v tomto oboru.

Foto: Profimedia.cz

Počty uchazečů o práci v obchodu každoročně klesají.

Článek

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz množství nabídek práce v obchodech neustále stoupá – v loňském roce o téměř 21 %. Oproti tomu počty uchazečů o tuto práci klesají – v posledních dvou letech například vždy o 20 % v porovnání s rokem předchozím. Nedostatek prodavačů, zaměstnanců ve skladech i pokladních se firmám zatím zčásti daří řešit zaměstnáváním brigádníků, zejména v nejnáročnějším předvánočním období, dlouhodobě se ale nedostatek zaměstnanců v obchodě prohlubuje.

Velká fluktuace

„Oblast retailu prošla v posledních letech změnami, například díky stále silnější pozici internetových obchodů. Bez ohledu na tyto změny ale poptávka po zaměstnancích v obchodech roste. I když je počet reakcí na nabízená volná místa poměrně vysoký, velká fluktuace v tomto oboru vyvolává stálou potřebu náboru nových pracovních sil, zejména u velkých prodejců,“ vysvětluje Zuzana Lincová, ředitelka portálu Profesia.cz.

Jen polovina průměrné mzdy

Důvodem, proč v prodejnách a v jejich zázemí nechce pracovat tolik lidí, kolik by bylo třeba, jsou především platové podmínky. Ty se samozřejmě liší podle typu a zaměření obchodu, nicméně z informací o průměrných platech vyplývá, že práce pokladní nebo prodavače je přibližně na polovině průměrné mzdy v ČR. K nízké úrovni platů můžeme ještě přidat vysokou náročnost práce v obchodě – ať už jde o nutnost pracovat často o víkendech a ve večerních nebo nočních hodinách, fyzickou náročnost při manipulaci se zbožím, nebo o hmotnou zodpovědnost pokladních.

Místa zaplňují brigádníci a cizinci

Obchodníkům se daří zaplňovat volná místa nárazově brigádníky. Na pozicích doplňovačů zboží, skladových manipulantů, ale i pokladních také stále častěji potkáváme pracovníky z východoevropských zemí. Problém je ale zejména u odborných prodejců zboží, od nichž se očekává znalost prodávaného sortimentu. „Stejně jako v mnoha dalších oborech i zde vede cesta ke změně přes renesanci učňovského školství, případně výchovu ,dorostu‘ samotnými firmami,“ připomíná Zuzana Lincová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám