Data o útratě zaměstnanců za oběd sbírá a vyhodnocuje společnost Edenred prostřednictvím elektronických transakcí stravenkovou kartou Ticket Restaurant Card, kterou vydává.

„Průměrnou útratu jsme vypočetli z více než 10 000 obědových transakcí, které čeští zaměstnanci uskutečnili prostřednictvím karty Ticket Restaurant Card za půl roku od jejího uvedení na trh v polovině letošního června,“ uvedl Pavel Kusý, ředitel pro strategii a marketing společnosti Edenred. Do průměrné útraty se přitom počítaly pouze platby v restauracích, nikoli nákupy potravin v obchodech.

Osmdesát korun na oběd nestačí

Současná průměrná nominální hodnota papírové stravenky v ČR se přitom pohybuje pouze kolem 80 korun. Zaměstnanci se tak z tohoto příspěvku nedokážou plnohodnotně najíst a musejí si připlácet.

„Firmy mají nyní skvělou šanci navýšit zaměstnancům dobrovolné příspěvky na obědy tak, aby hodnota jedné stravenky pokryla celou cenu jídla. Přitom může zaměstnavatel uplatnit maximálně daňově uznatelnou část příspěvku na stravování,“ připomíná Kusý.

Důležitá je daňová uznatelnost

Proč je částka 105 korun ideální hodnotou stravenky, ať už papírové, nebo elektronické?
Vychází to z jednoduchého výpočtu. Podle připravené vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí pro rok 2016 se má totiž částka, z níž se vypočítává příspěvek na stravování, zvýšit na 83 korun na den. Daňově uznatelná část příspěvku na stravování je 70 procent z této sumy, což činí 58 korun. A jelikož zaměstnavatel platí 55 procent z ceny stravenky, pak maximální daňové úlevy dosáhne v příštím roce u stravenek nebo nabíjení stravenkové karty Ticket Restaurant Card v nominálních hodnotách 105 korun.

Poslední slovo bude mít vláda

Nová vyhláška ze dne 17. prosince 2015 o změně sazby základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravného a o stanovení průměrné ceny pohonných hmot pro účely poskytování cestovních náhrad ještě musí projít vládou a následně bude zveřejněna ve Sbírce zákonů ČR. Vyhláška má nabýt účinnosti 1. ledna 2016.