Hlavní obsah

Novou práci nejsnáze seženou kuchaři

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se Češi rozhodli najít si v lednu novou práci, poohlíželi se především po volných místech v gastronomii, dopravě a logistice, administrativě a obchodu. Podle aktuálních dat společnosti ANNONCE má o zaměstnání v těchto oborech zájem až 57 % lidí.

Foto: Profimedia.cz

Největší šanci na uplatnění mají kuchaři a číšníci.

Článek

„Čechy nejvíce lákají pozice v gastronomii, každá čtvrtá lednová poptávka je právě z této oblasti. V zimních měsících se totiž mnoho sezónních pracovníků snaží najít novou práci třeba v rámci novoročního předsevzetí. Poohlížejí se především po dočasném uplatnění jako číšníci či pomocná síla, aby si přivydělali, než začne nová sezóna,“ vysvětluje Petr Langer, odborník ANNONCE na segment práce.

Poptávek je více než nabídek

Uchazečům o nová pracovní místa však situace na trhu práce moc nepřeje. Podle dostupných statistik Úřadu práce ČR (ÚP ČR) se meziměsíčně navýšil počet nezaměstnaných o 0,4 procentního bodu, konkrétně na 7,5 %. Kvůli tomu je na trhu značný převis poptávek, které tvoří téměř dvě třetiny pracovních inzerátů zadaných v ANNONCI od Nového roku do 21. ledna včetně.

Řidiči nechtějí za volant kamionů

O které pozice je aktuálně největší zájem? Podle ANNONCE mají největší šanci na uplatnění kuchaři, pizzaři a číšníci či servírky. Zaměstnavatelé stojí také o pomocnou sílu do kuchyně. „Práce je i pro prodavačky či řidiče. Ovšem zatímco zaměstnavatelé hledají častěji šoféry kamionů, uchazeči o práci by raději využili svůj řidičský průkaz skupiny B,“ zmiňuje rozdíl v preferencích Langer.

Regionální rozdíly v praferencích

Poptávka po práci se také liší podle regionů. Jestliže v Praze hledají lidé místa zejména v gastronomii, dopravě a logistice, obchodu či administrativě. v Ústeckém kraji se nejvíce zajímají o dělnické profese a řemeslné práce, až poté o místa řidičů či pracovníků v restauračním zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám