Hlavní obsah

Firem, které se starají o zaměstnance v letních vedrech, přibývá

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní teploty, s nimiž se Česko v posledních letech během letních měsíců potýká, často lidem znepříjemňují pobyt na pracovišti. Pracovní portál Profesia.cz proto v loňském i letošním roce prostřednictvím ankety zjišťoval, zda mají lidé v práci během léta dostatek tekutin a jestli jim pobyt na pracovišti zpříjemňuje klimatizace.

Foto: Profimedia.cz

Přibývá firem, které se starají o přijatelné pracovní podmínky pro zaměstnance.

Článek

Necelá polovina dotázaných odpověděla, že žádné nápoje od zaměstnavatele nedostává, proti loňsku se však počet „žíznivějících“ snížil z 57 % na 41 %.

Dostatek tekutin zajišťovaných zaměstnavatelem má k dispozici 36 % respondentů ankety – jde o zlepšení proti loňským 28 %. Roste však počet zaměstnanců, kterým přísun tekutin firmy zajišťují jen při extrémních teplotách, i těch, kteří si nápoje musí částečně hradit sami.

Klimatizace – zdroj sporů

Klimatizace je sice v parných vedrech pro mnohé z nás darem z nebes, jak ale průzkum ukazuje, stává se i zdrojem neutuchajících svárů o nastavení teploty na pracovišti. Zatímco v loňském roce dohady s kolegy o teplotě na pracovišti připouštělo 11 % účastníků, letos už trápí téměř každého čtvrtého účastníka ankety (23 %).

S tím, jak nadšení z přílivu chladného vzduchu klesá, z loňské čtvrtiny na letošní pětinu, naopak roste počet pracovišť, kde klimatizaci nepouštějí z obav o zdraví – loni 4 %, letos 11 % – nebo kde raději teplotu regulují osvědčeným otevřením oken – loni 13 %, letos 19 %.

Potit se bude méně lidí

Potěšitelné však je, že přibývá firem, které se o přijatelné pracovní podmínky v podobě klimatizace starají. Koupel ve vlastním potu letos čeká 28 % zaměstnanců, zatímco v loňském roce se na ni po příchodu do zaměstnání muselo připravit 47 % lidí.

Zajišťuje vám zaměstnavatel pitný režim?

Máte v práci nápoje ?20132014
Nápoje máme běžně k dispozici28 %36 %
Nápoje dostáváme jen při extrémních teplotách9 %14 %
Nápoje si musíme částečně hradit6 %9 %
Nápoje nedostáváme57 %41 %

Zdroj: www.profesia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám