Hlavní obsah

Společné kanceláře komplikují vztahy na pracovišti

Novinky, kil

Ve společném pracovním prostředí je větší riziko fyzického i psychického onemocnění. Podle studie časopisu Scandinavian Journal of Work, Environment and Health si lidé pracující v kancelářích typu open space berou o 65 % více volných dní z důvodu nemoci než ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Dvě třetiny pracujících Čechů postrádají v otevřených kancelářích tvůrčí atmosféru.

Článek

Výzkum technologické společnosti 3M Česko navíc prokázal, že dvě třetiny pracujících Čechů postrádají v otevřených kancelářích tvůrčí atmosféru. Co je třeba změnit?

Hluk

Zásadní problémy v otevřených prostorách dělá hluk. Vítaná jsou přirozená pravidla – například pro pracovní rozhovory použít zasedací místnost nebo takzvané měkké pracovní zóny, které jsou pro podobné činnosti ideální.

„ V jedné firmě se podařilo vyřešit telefonování a hlasité rozhovory stavbou speciálních kruhových budek, které byly v prostorách společnosti všem na dosah a současně oživovaly interiér tvarem i barvou. Někdy stačí mnohem jednodušší řešení, například pevná linka zapojená přímo do sluchátek, takže zvonění neruší ostatní,“ vysvětluje Jaromír Popek ze společnosti U1, která realizuje komerční a kancelářské prostory..

Akustické materiály hluk pohlcují

Pokud spolu sedí lidé pracující na společném projektu, bude jejich pracovní prostor vypadat jinak než open space pro úředníky. Tomu je třeba podle Popka přizpůsobit rozestavění nábytku i případných protihlukových stěn a hlučné přístroje „zabalit“ do akusticky pohltivých materiálů anebo je přesunout co nejdále od pracujících.

„K tomu, aby byla v prostoru ideální akustika, je vhodné volit například čalouněné povrchy nábytku, koberce a protihlukové stropní podhledy. Oproti rovným hladkým povrchům rozkládají ty akustické zvukové vlny, které se pak do prostoru odrážejí v menší síle a výsledný hluk tlumí,“ dodává Popek.

Vzduch

Přísun čerstvého vzduchu je důležitý i v kanceláři. Teplota by se měla pohybovat mezi 20 až 28 °C a vlhkost v rozsahu 40 až 70 %. Vzduchotechnika je dnes už běžná, ne vždy však přináší dostatek čerstvého vzduchu, kterého by podle odborníků mělo být minimálně 15 % v celém prostoru.

Nejjednodušší je mít přiměřený počet oken a možnost kvalitně větrat. V opačném případě se v místnosti hromadí oxid uhličitý, který je ve vyšších koncentracích škodlivý.

Zásadní jsou i „války o termostat“. „Teplota v kanceláři je často předmětem sváru pohlaví. Základem je pevná ruka nad termostatem, aby teplota nekolísala, protože každý zásah do nastavení mívá velkou setrvačnost. „Pocit zimy ale může být také následkem špatného prokrvení organismu po dlouhém sezení, proto je nutné tělo občas protáhnout,“ upozorňuje Popek.

Stravování

Pachy vnímá každý jinak. Buďte proto ohleduplní a nesužujte kolegy nepříjemnými odéry nebo vůní chutného jídla.

„Stravování u pracovního stolu je nešvar, který se rozhodně neslučuje se zdravým životním stylem. Na jídlo je třeba mít klid, který zaručí správné trávení. Pokud se navíc na jídlo nesoustředíme, máme tendenci jíst větší porce, což může vést k problémům s nadváhou,“ varuje Katarína Jirková, odbornice na zdravý životní styl z Institutu redukce a prevence nadváhy.

Zaměstnanci potřebují nejen kuchyňku, kde si jídlo ohřejí, ale také příjemnou jídelnu. „Jídelna by měla být stejně jako doma srdcem celého prostoru. Doporučujeme její volnější pojetí, aby se v ní zaměstnanci cítili dobře a brali ji také jako neformální místo setkávání,“ radí Popek.

Prostředí v kanceláři

Každý člověk potřebuje osobní prostor zútulněný podle vlastního gusta. Často jde o zdánlivé maličkosti, které moc nestojí, ale firma jimi dá najevo, že zaměstnanci jsou pro ni důležití. „Například závěsné řasy pro optické rozdělení místnosti, na které můžete věšet fotky nebo různé upomínkové předměty,“ doporučuje Popek.

V interiéru jsou podle něj důležité i barvy a jejich přirozené vyvážení. „Není třeba držet se pochmurné šedé. Barvy působí na lidskou psychiku, a proto jděte za profesionály. Laický návrh může přinést více škody než užitku,“ varuje Jaromír Popek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám