Hlavní obsah

Uchazeči o práci jsou otevřeni i alternativním úvazkům

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z analýzy téměř padesáti tisíc životopisů zaslaných na pracovní portál Profesia.cz vyplynulo, že uchazeči o práci sice stále nejčastěji hledají práci na plný úvazek (87 %), zároveň jsou však v sedmdesáti procentech případů otevřeni i jiné formě spolupráce.

Foto: Profimedia.cz

Plný úvazek preferují lidé ve všech krajích.

Článek

Muži preferují práci na plný úvazek (90 %) častěji než ženy (84 %). Dvě pětiny žen hledají práci na zkrácený úvazek, u mužů je to necelá čtvrtina. Práci na dohodu uvádí necelá třetina žen (27 %) i mužů (29 %). Pokud jde o práci na živnostenský list, muži (12 %) vyhledávají živnost dvojnásobně častěji než ženy (6 %).

Máme nejméně zkrácených úvazků v Evropě

„Počet zkrácených úvazků patří v České republice k nejnižším v Evropě. Zájem o alternativní úvazky roste především ze strany žen, kterým pomáhá při péči o další členy rodiny, nicméně letos bylo zveřejněno o 5 % méně pracovních nabídek na zkrácený úvazek.“ uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Podnikání preferují lidé ve velkých městech

Plný úvazek preferují lidé ve všech krajích, podíl osob se pohybuje od 82 % v Praze po 92 % ve Zlínském kraji a na Vysočině. Zkrácený úvazek se uvádí nejvíce v Praze (35 %), nejméně pak v Plzni a Karlovarském kraji (26 %). V Praze najdeme také nejvíce lidí ochotných pracovat na dohodu (34 %), naopak nejméně jich je v Plzni (24 %). Lidé ve velkých městech jsou vstřícnější k živnosti, nejmenší zájem o ni je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Přehled typů úvazků podle pohlaví

Typ úvazkuPodíl mužiPodíl ženy
Plný úvazek90%84%
Zkrácený úvazek23%38%
Na dohodu27%29%
Živnost12%6%

Zdroj: www.profesia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám