Hlavní obsah

Zaměstnavatelé zvýšili nároky na znalosti Excelu

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle personalistů a odborníků na vzdělávání zaměstnavatelé výrazně zvýšili nároky na uživatelské znalosti počítačového programu Excel. Platí to nejen pro specializované pozice ve finančním nebo bankovním sektoru, ale i pro běžné posty v administrativě nebo obchodu. Přitom úroveň znalostí uchazečů zdaleka neodpovídá představám firem.

Foto: archív Gopas

Uchazeči zvládají stěží 10 % úkolů v Excelu.

Článek

„Problém nastává v momentě, kdy si kandidáti mylně představují pod výbornou znalostí Excelu navržení kontingenční tabulky, tvorbu jednoduchého grafu nebo sčítání několika čísel ve sloupečku. Pokud však mají během testu rychle provést například složitější statistickou analýzu pomocí vzorečků nebo používat logické funkce, dostávají se do úzkých a ve výběrovém řízení obvykle neobstojí,“ popisuje nároky firem Lubomír Husar, ředitel personální agentury Colorbe, která se specializuje na segment IT a příbuzná odvětví.

Uchazeči zvládají pouze 10% úkolů

Za pravdu mu dává Jan Dvořák, ředitel Počítačové školy Gopas. „Lidé si myslí, že Excel ovládají na slušné úrovni. Jakmile však mají své znalosti prokázat ve zcela konkrétním testu, zjistí, že zvládnou sotva 10 % požadovaných úkolů, které simulují běžný pracovní režim. To zaměstnavatelům samozřejmě nestačí. V našem školicím středisku nabízíme stovky nejrůznějších vzdělávacích programů. Celá jedna třetina posluchačů si ale volí právě kurzy Excelu, což výmluvně odráží současné požadavky trhu práce na tyto specifické profesní znalosti.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám