Hlavní obsah

Mistři kováři se činili na hradě Helfštýn

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála deset tisíc lidí si o uplynulém víkendu našlo cestu na letošní Hefaiston - mezinárodní setkání kovářů z celého světa na hradě Helfštýně na Přerovsku.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Návštěvníci mohli sledovat práci kovářských mistrů z mnoha zemí Evropy i USA přímo u kovářských výhní.

Článek

Návštěvníky neodradilo již poměrně chladné nedělní počasí, kdy to na hradních nádvořích pěkně protahovalo a schylovalo se k přeháňkám.

Na Hefaiston letos dorazilo 493 kovářů z celého světa
Jan Lauro, kastelán

„Návštěvnost je srovnatelná s předchozím rokem, lidé však letos mohli obdivovat větší počet exponátů vystavených na hradě. Kováři s sebou dovezli celkem 318 děl,“ řekl novinářům kastelán hradu Jan Lauro.

Účast byla světová

„S návštěvností jsme nadmíru spokojeni, přišlo přes 9500 lidí. Na Hefaiston letos dorazilo celkem 493 kovářů z celého světa. Rekordní počet to nebyl, přivezli s sebou však nejvíce děl, celkem 318 exponátů,“ dodal kastelán. Na středověký hrad dorazili například mistři černého řemesla z Izraele, Pensylvánie či Severní Karolíny. Nejdále to měla na Helfštýn trojice kovářů z Austálie.

Lidé se třásli zimou, kováři stírali pot

„Tady se alespoň chvíli ohřejeme,“ choulila se v improvizovaném hledišti u kovářských výhní mladá maminka v kraťasech a tričku s podobně oblečenou pětiletou dcerkou. Kovářům zjevně chladno nebylo, zpocení si dopřávali vodu ze džbánků a otírali čela.

Na hrad přijeli mistry černého řemesla obdivovat lidé ze všech koutů kraje, nechyběli však ani návštěvníci z ostatních míst republiky či zahraničí.

Řada špičkových kovářských děl

Podle pořadatelů si největší oblibu návštěvníků získaly dvě monumentální figury Michala Ptáčka. Porotu i lidi zaujaly rovněž špičkové plastiky kovářů z Milostovic u Opavy.

„Špičkových kovářských děl na Hefaistonu bylo velké množství,“ podotkl kastelán.

Umělečtí kováři, které doprovázejí také výtvarníci, designéři či architekti, se na Helfštýně setkávají od roku 1981, letos to tak bylo podvaatřicáté.

Návštěvníky lákala průřezová výstava

Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se postupně stala světově uznávaná akce kovářů.

Letos na historii kovářského sympozia upozorňovala návštěvníky také expozice, jež je na hradě otevřena po celou turistickou sezónu. Zachycuje nejzásadnější okamžiky Hefaistonu za dobu jeho trvání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám