Hlavní obsah

Lovci pirátů hlásí první úspěchy

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jen zhruba měsíc, co protipirátská organizace BSA – The Software Alliance vyhlásila válku uživatelům nelegálního softwaru a na pomoc si přizvala lovce pirátů s příslibem desetiprocentní odměny ze získané náhrady škody. Výsledky se dostavily. Lovci pirátů už nahlásili desítky případů užívání nelegálního softwaru a na jejich konto dorazily první peníze. BSA počítá, že celkem letos vyplatí informátorům na odměnách více než milión korun.

Foto: Profimedia.cz

V Česku se podle odhadu užívá nelegálně 35 procent softwaru.

Článek

„Momentálně zpracováváme zhruba dvacítku relevantních případů motivovaných odměnou. Začínáme podávat první trestní oznámení. Celková hodnota nelegálního softwaru se v těchto případech šplhá do miliónů korun,“ odhaduje Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA. Ohlášení případu pirátství lze učinit přes on-line rozhraní na www.SoftwareLegalne.cz či www.bsa.org.

Více než třetina softwaru je ilegální

V Česku se podle odhadu užívá nelegálně 35 procent softwaru, přičemž hodnota pirátského softwaru činí 3,8 miliardy korun: „Na odměnách tak teoreticky můžeme vyplatit až čtvrt miliardy korun,“ dodává Hlaváč. Obdobný protipirátský program BSA úspěšně provozuje ve Velké Británii, Švédsku, USA a v Jižní Africe.

Jde hlavně o velké ryby

Odměňováním lovců pirátů se snaží BSA odhalit a usvědčit především velké případy softwarového pirátství. Toho se dopouští každý – ať firma nebo jednotlivec –, kdo užívá software v rozporu s licenčním ujednáním. Nejvíce se kradou operační systémy a kancelářské aplikace, antivirové programy, software pro grafiky a projektanty a také hry.

„Chceme se dostat k velkým případům pirátství, tedy k firmám, které bezostyšně užívají značné množství nelegálního softwaru mnohdy v hodnotě přesahující milión korun,“ uzavírá Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám