Hlavní obsah

V Třebíči vznikne centrum na podporu práce z domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Třebíč by mělo od srpna zřídit koordinační centrum na podporu práce z domova. Centrum pomůže matkám na mateřské dovolené, starším lidem a absolventům škol těžko hledajícím zaměstnání najít práci, jíž je možné dělat právě z domova.

Foto: Profimedia.cz

Práce z domu je zajímavá zejména pro ženy na mateřské dovolené.

Článek

Podobný projekt je podle místostarostky Marie Černé prvním svého druhu v Kraji Vysočina a pravděpodobně jedním z mála v Česku.

Míra nezaměstnanosti na Třebíčsku přesahuje 11%

"Účast na projektu je jednou z mála možností, jak může město přispět ke snížení nezaměstnanosti," řekla.

Třebíčsko je dlouhodobě hospodářsky nejslabší částí Vysočiny. Na konci dubna tam hledalo práci kolem 6700 lidí, což představovalo míru nezaměstnanosti 11,6 procenta.

"V zahraničí práce na dálku funguje běžně. Například v Nizozemsku je tímto způsobem zaměstnána zhruba třetina lidí," argumentuje Černá. Podle ní se však teprve ukáže, zda tento způsob zaměstnávání bude fungovat i v tuzemsku, nebo jestli přichází předčasně.

Projekt financuje Evropská unie

Projekt by měl trvat do poloviny roku 2015. Je stoprocentně financovaný Evropskou unií. Dotace už podle Černé byla přiznána, uzavření smlouvy je možné očekávat nejpozději do dvou měsíců. Město bude spolupracovat s úřadem práce a také s britskou organizací Telework Association, od níž chce získat potřebné zkušenosti.

Celkový finanční objem projektu je 8,5 milionu korun. Peníze půjdou na platy několika zaměstnanců centra, kteří by měli obsadit kanceláře uvolněné po převedení výplat sociálních dávek na úřad práce.

Práci z domova žádají ženy na mateřské

Práce z domu by podle Černé mohla být zajímavá zejména pro ženy na mateřské dovolené. "Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že právě ženy na mateřské hodně stojí o částečné pracovní úvazky," uvedla místostarostka.

I při tomto druhu zaměstnání podle ní budou lidé získávat přiměřené pracovní návyky a budou si vědomi pracovní disciplíny. Nabízené práce se podle Černé mohou pohybovat od IT technologií až po klasické domácí práce typu balení zásilek a podobně.

Projekt je zaměřen hlavně na Třebíčsko, ale měl by oslovit zaměstnavatele z celého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám