Hlavní obsah

Skoro polovina Čechů si myslí, že za 20 let se bude žít lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Necelá polovina obyvatel České republiky si myslí, že za 20 let se lidem v ČR bude žít lépe. Co se týče vyhlídek v zaměstnání, Češi příliš optimističtí nejsou. Více než dvě třetiny (68 procent) velmi souhlasí nebo souhlasí s tvrzením, že ani dobré vzdělání za 20 let nebude zárukou toho, že člověk sežene dobré místo.

Článek

Češi a většina nováčků v Evropské unii patří v tomto ohledu k optimistům, Vyplývá z posledního průzkumu Eurobarometru.

Co se týče vyhlídek v zaměstnání, Češi příliš optimističtí nejsou. Více než dvě třetiny (68 procent) velmi souhlasí nebo souhlasí s tvrzením, že ani dobré vzdělání za 20 let nebude zárukou toho, že člověk sežene dobré místo.

Na rozdíl od obyvatel někdejší evropské "patnáctky" se ale Češi nebojí toho, že by kvůli konkurenci Číny nebo Indie vydělávali méně. V Česku se toho velmi obává 14 procent dotázaných a aspoň trochu to dělá starosti dalším 26 procentům lidí, například v Řecku se tohoto jevu velmi bojí 29 procent lidí a dalším 48 procentům to dělá starosti.

Největší pesimisté směrem k budoucnosti jsou Němci

Zatímco podle 46 procent respondentů budou mít lidé v Česku lepší život než v současnosti, o opaku je přesvědčeno 32 procent dotázaných. Mezi největší optimisty v tomto ohledu v "sedmadvacítce" patří Estonci - to, že se lidem povede lépe, si myslí 78 procent z nich.

Budoucnost dělá naopak nejhlubší vrásky na čele obyvatelům Německa, více než dvě třetiny (68 procent) z nich zastává názor, že v roce 2028 bude život horší a jen pětina je přesvědčena o opaku.

Průzkumu, který se konal letos v dubnu, se v 27 zemích Evropské unie zúčastnilo celkem 25.000 lidí.

Související články

Výběr článků

Načítám