Hlavní obsah

Jak vydělává český hacker

Novinky, dol, Kariéra

Náctiletý mladík se pomocí sim karty, ošoupaného notebooku a několika drátků získaných z útrob mikrovlnky dostane přes všechna zabezpečení až do kódovaných souborů Pentagonu, eventuelně do řídícího počítače satelitu někde na oběžné dráze... Tak touto zkreslenou karikaturou hackerů "krmí" svět ve svých blockbusterech američtí filmaři. Český hacker, ten ale funguje jinak.

Článek

Uvedenou scénu najdete snad ve všech hollywoodských bijácích posledních let. Mladí nekonformní muži či punkově vyhlížející dívenky s černě nalakovanými nehty a psím obojkem na krku, kteří ani zdaleka nevypadají na to, že by za sebou měli střední školu, se dokáží připojit odkudkoliv kamkoliv. A samozřejmě bez toho, aby je někdo zastavil nebo dokonce vypátral. 

Realita vypadá jinak. Obzvlášť v Česku. Přes Milana, který se živí jako IT manager, jsme se kontaktovali na skupinku českých hackerů. Elektronicky, jak jinak. Oni sami označení hacker moc v lásce nemají, podle nich vůbec nevystihuje to, čím se zabývají. Na náš dotaz, jak to funguje u nich, jsme dostali rychlou odpověď. Nikdo z nich se zbytečně nesnaží bořit stránky institucí a  firem, jen aby zabil volný čas. 

Prolamování cizích kódů a umisťování lascivních obrázků na oficiální webové stránky je zábava pro středoškoláky, míní jedinec s nickem Jerrx33, který (nebo možná která) se s námi rozhodl podělit o pár informací. "Každý hack by měl mít smysl a pokud možno Ti něco přinést," píše Jerrx33. On sám se podle svých slov zaměřuje přímo na získávání peněz.

Vzít si peníze v bance? Prý není problém...

Podle Jerrx33 je hloupostí to, aby hacker okamžitě převáděl horentní sumy peněz, jakmile se mu podaří prolomit ochranný systém jakékoliv finanční instituce. Byl by údajně sám proti sobě, protože na takový čin by se přišlo prakticky ihned a celá práce, kterou si dal s prolomením ochrany a všech kódů, by přišla vniveč.  

Doporučuje postup naprosto opačný. Z účtů soukromých osob přesouvat částky v řádech haléřů nebo drobných korun. Majitel účtu si toho mezi všemi poplatky, kterými ho banky obšťastňují, téměř nikdy nevšimne. U jednotlivců neznatelné, ale když takto potěšíte několik stovek účtů, něco už se vydělat dá. U firemních účtů se dají přesouvat i částky větší, v řádech celých Euro. Šikovný hacker si takto prý může přivydělávat celé měsíce napříč mnoha účty.

Na otázku, jak má ošetřeny přesuny peněz tak, aby žádné stopy nevedly k jeho vlastnímu účtu, se Jerrx33 jenom směje (respektive nahazuje smajlíky přes celou šířku obrazovky). "Nezlob se, ale tohle si fakt nechám raděj pro sebe. Coca-Cola ani KFC taky nemají na netu pověšené svoje výrobní postupy," dodává na vysvětlenou.

Jak vidno, tvor jménem český profi hacker opravdu existuje, přestože si tak nerad nechává říkat. A co síť Pentagonu a Nasa? "Na ty zapomeň.... co bych z toho měl...???," uzavírá Jerrx33 náš krátký chat.

Reklama

Související témata:

Související články

Počítačoví piráti šlapou bankéřům na paty

Pokusům o vyloupení bankovních kont prostřednictvím phishingu, tedy podvodné metody, kdy se útočníci snaží vymámit na člověku přístupové údaje k účtu pomocí...

Výběr článků

Načítám