Hlavní obsah

Za kritiku Bushe musí Dixie Chicks povinně zahrát vojsku

Novinky, Lenka Hloušková, DPA, ČTK
WASHINGTON

Oblíbená americká country skupina Dixie Chicks musí za zpochybňování militantní politiky prezidenta George W. Bushe vůči Iráku povinně odehrát koncerty pro americké vojáky. Rozhodla o tom ve středu Sněmovna reprezentantů v Jižní Karolíně. Zpěvačka kapely Natalie Mainesová se už Bushovi za své "neuctivé výroky" omluvila.

Foto: Miroslav Volf

Nejmladší štafeta chlapců, zleva Matěj Volf, Filip Jezbera, Jakub a Josef Štemberkovi

Článek

"Stydím se za to, že pocházím ze stejného státu jako Bush," uvedla před čtrnácti dny během londýnského koncertu Mainesová v narážce na skutečnost, že je stejně jako prezident z Texasu. Tento týden vzala zpěvačka na internetových stránkách skupiny svá slova zpět. "Jako americká občanka se omluvám prezidentovi Bushovi, protože moje poznámka nebyla uctivá," uvedla. Trvá prý ale na tom, že postup jejích krajanů v Iráku zbytečně zvyšuje protiamerické nálady v Evropě. Odvolává se přitom na pocity skupiny koncertující nyní právě na Starém kontinentu.  

Jižní Karolína si se svobodou projevu hlavu neláme

Dixie Chicks se svými názory ostře narazila i v médiích. Mnohé rozhlasové stanice se prý po opakovaných stížnostech posluchačů rozhodly oblíbené seskupení načas vyřadit z programu. Vše ale vyvrcholilo rezolucí jihokarolínské Sněmovny reprezentantů, která kapele ve středu nařídila povinné koncerty na vojenských základnách. Proti rezoluci se postavila jen část demokratů odvolávající se na právo svobodného projevu. Trest si prý Dixie Chicks odpyká ihned po návratu do Spojených států. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám