Hlavní obsah

Válka v Iráku - přehled událostí 5. a 6. dubna

22:15 Přes 400 příslušníků iráckých polovojenských jednotek zabila při dnešních bojích o města Karbalá jižně od Bagdádu americká armáda, Iráčané prý už drží jen část historického centra města.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek
Čas (SEČ)Událost
22:05Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že v bojích o Basru zemřeli tři britští vojáci.
21:40Britští vojáci opustí Irák po válce, jakmile to bude možné, a koncem letošního roku by jich tam mělo zůstat jen málo, řekl britský ministr obrany Geoff Hoon: "Je důležité, aby koaliční síly, nezůstávaly v Iráku ani o den déle, než je nezbytné."
21:30Generál americké armády ve výslužbě Jay Garner, který má být šéfem poválečné civilní správy v Iráku, odložil na neurčito svůj první briefing plánovaný původně na pondělí. Sdělil to dnes jeho poradce, aniž uvedl důvod odkladu.
20:50Britské vojenské síly  obsadily větší část jihoirácké Basry. Pod kontrolou iráckých obránců zůstalo hlavně historické centrum města. Britský mluvčí Chris Vernon řekl novinářům, že v tuto chvíli by bylo nebezpečné vyslat tam obrněná vozidla.  [celá zpráva]
20:35AFP přinesla svědectví ruského novináře z konvoje velvyslance, který byl dopoledne u irácké metropole ostřelován. Podle něho se kolona dostala do křížové palby iráckých a amerických jednotek. Američané ji prý začali.  [celá zpráva]
20:30Těžké boje vypukly na jižním a jihozápadním předměstí irácké metropole Bagdádu. Podle agentury AFP odpolední dělostřelecká a raketová palba v průběhu večer podstatně zesílila. [celá zpráva]
19:20Generální tajemník OSN Kofi Annan svolal na pondělí neformální schůzku Rady bezpečnosti OSN věnovanou Iráku.
19:10Americká námořní pěchota přemísťuje letecky na jih Iráku "bojovníky svobody", irácké občany, kteří se mají připojit ke koaličním jednotkám a vytvořit zárodek budoucí národní armády.
18:00Na bagdádském mezinárodním letišti, obsazeném spojenci, přistálo ve 20:00 místního času první americké vojenské letadlo - transportní C-130 Hercules. [celá zpráva]
16:15Po dělostřelecké přípravě podnikla britská námořní pěchota velký útok na jihozápadní předměstí Basry. Zvláštní jednotky míří od jihu k centru města.  [celá zpráva]
16:15Vytváření irácké vlády, která bude spravovat zemi po svržení režimu Saddáma Husajna, potrvá déle než šest měsíců. Prohlásil to dnes první náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz.  [celá zpráva]
16:12Svržené afghánské hnutí Taliban vyzvalo muslimy, aby podpořili Irák proti vojenské ofenzívě vedené Spojenými státy. Varovalo také opoziční skupiny, že Američané jim nedají žádnou moc.  [celá zpráva]
16:00Poradkyně prezidenta George Bushe pro otázky národní bezpečnosti Condoleeza Riceová přicestovala dnes do Moskvy, kde se má setkat s vysokými ruskými činiteli a řešit rozpory v názorech na válku.
15:50Američané podle televize ABC začali do oblastí na jihu země, které jsou pod kontrolou spojenců, převážet představitele irácké opozice.
15:30Spojenci v Iráku dosud žádné zbraně hromadného ničení nenašli. Jejich velení v Kataru usuzuje, že rychlý postup jejich jednotek snižuje riziko, že Irák tyto zbraně použije. USA však věří, že Irák je vlastní.
15:30Američané dokončili obklíčení Bagdádu. Uvedla to CNN s odvoláním na armádní zdroje. Americké jednotky se objevily na severu města.  [celá zpráva]
15:15Dva vlivní američtí senátoři se v tisku vyjádřili pro účast OSN na obnově poválečného Iráku. USA by podle demokrata Josepha Bidena a republikána Chucka Hagela neměly a ani nemohly nést samy tíhu rekonstrukce Iráku.
14:30Papež Jan Pavel II. vyzval k rychlému ukončení války v Iráku. Ve své pravidelné nedělní modlitbě z okna svých komnat ve Vatikánu vyjádřil zvlášť obavy o irácké obyvatelstvo.
14:15Iráčané podnikli další sebvražedný útok. Auto naložené plynovými lahvemi u konrolního bodu explodovalo, řidič a spolujezdec zahynuli. Akce si podle CNN nevyžádala životy spojeneckých vojáků.
14:00Už 106 spojeneckých vojáků zahynulo podle CNN ve válce v Iráku. Poslední, když americký pilot omylem bombardoval v severním Iráku kolonu,  v níž jeli kurdští bojovníci a příslušníci amerických speciálních sil.
13:35Spojenci podle BBC uvádějí, že počet jimi zajatých iráckých vojáků už překročil šest tisíc.
13:10Jednotky USA postoupily dnes během pouličních bojů do centra iráckého města Karbalá jižně od Bagdádu.Ráno kladli obránci slabší odpor a brzy odpoledne vládl ve městě podle agentury Reuters klid.
13:00Kolona, kterou se evakuoval do syrského Damašku ruský velvyslanec v Iráku a jeho diplomatický personál, se stala při výjezdu z Bagdádu terčem útoku. Zraněno bylo několik osob. [celá zpráva]
12:15Bývalého iráckého generála Nizára Chazradžího, který zmizel v polovině března z hlídané rezidence v Dánsku, prý podle kodaňského listu Politeken odvezla CIA. USA chtěly Chazradžího využít ve válce proti režimu Saddáma Husajna.
12:00Zpravodaj České televize v Bagdádu Michal Kubal uvedl, že ani dnes neviděl v irácké metropoli americké vojáky, spatřil však zničená irácká vozidla Dodal, že nad městem hlídkují spojenecká letadla.
11:30Kolem 2000 až 3000 iráckých vojáků přišlo o život při sobotním postupu jednotek USA Bagdádem. Sdělil to dnes mluvčí armádního velitelství USA v Kataru Jim Wilkinson. Americké ztráty prý byly malé.
11:00Americké průzkumné oddíly 3. pěchotní divize se brzy ráno pohybovaly druhý den po sobě poblíž centra Bagdádu. Informovala o tom americká televize CNN s odvoláním na armádní zdroje.
11:00Britské tanky ze 7. obrněné brigády se probojovávají do centra Basry, jejich přítomnost ve městě potvrdili agentuře Reuters i prchající obyvatelé města. [celá zpráva]
10:30Irácká televize informovala, že ode dneška bude platit v Bagdádu zákaz nočního vycházení, který se podle agentura Reuters týká možnosti opustit město. V posledních dnech se dávají obyvatelé Bagdádu na útěk.
09:30Nalezené pozůstatky stovek obětí u jihoiráckého Zubajru pocházejí z války mezi Irákem a Íránem z let 1980-1988. Sdělila to agentura AFP s odvoláním na irácké a íránské představitele. Není jasná národnost obětí. [celá zpráva]
04:40Irácká armáda podle irácké televize u letiště v Bagdádu, sestřelila americký vrtulník Cobra. Americká strana oznámení nekomentovala, den předtím však ohlásila ztrátu tohoto typu vrtulníku.
03:33Ve válce v Iráku dosud přišlo o život 79 amerických vojáků. Oznámil to v noci na neděli Pentagon s tím, že osm vojáků je pohřešováno. O těchto vojácích nemají Američané žádné zprávy.
00:36Při sobotních náletech americko-britských letadel na město Basra na jihu Iráku zahynulo 17 iráckých civilistů. Ve svém zpravodajství to uvedla katarská televize Al-Džazíra.

---------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------SOBOTA

---------------------------------------------------------------------------

Čas (SEČ)Událost
22:30Irácký prezident Saddám Husajn se dnes večer opět objevil v irácké státní televizi. Řídil poradu, které se zúčastnili také jeho dva synové a přední vojenští velitelé. Podle agentury Reuters nebylo možné určit, kdy byly odvysílané záběry pořízeny.
22:00V centru Bagdádu jsou podle BBC slyšet další výbuchy. Jeden z blízkosti hotelu Palestine, kde bydlí novináři.
21:30Indiánka z kmene Hopi je první americkou vojačkou zabitou za americko-britské ofenzívy v Iráku. Třiadvacetiletá Lori Ann Piestewová patřila ke skupině vojáků z 507. zásobovací roty přepadené 23. března u Násiríje. Američané v Iráku ztratili přinejmenším 75 vojáků.
19:30Islámské právo povoluje sebevražedné útoky na vojáky americko-britské koalice v Iráku. Oznámil to dnes v Káhiře velký šajch univerzity při mešitě Al-Azhar Muhammad Saíd Tantáví, který je nejvyšší autoritou sunnitské větve islámu.
19:00Rusko se z bezpečnostních důvodů rozhodlo stáhnout svého velvyslance z Iráku, který byl jedním z posledních zahraničních diplomatů v Bagdádu od začátku bombardování irácké metropole.
17:10Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a George Bush se dnes v telefonickém rozhovoru shodli na nezbytnosti pokračovat v rusko-americkém "intenzivním politickém dialogu" k urovnání irácké krize. K rozhovoru došlo na přání americké strany.
17:00Americký prezident George Bush v pravidelném rozhlasovém projevu k národu uvedl, že "osvobozování Iráku úspěšně pokračuje".  [celá zpráva]
16: 50Příslušníci iráckých polovojenských oddílů, oblečení v černém a vyzbrojení samopaly AK-47 a granáty, dnes směřovali k okraji Bagdádu, zatímco vojáci regulérní armády se zakopávali po městě.
16:35Irácký prezident Saddám Husajn vyzval irácké ozbrojené síly i občany, aby vystupňovali útoky a dosáhli tak konečné porážky spojeneckých jednotek, která prý mimo Bagdád už slábnou.  [celá zpráva]
16:30Příslušníci americké námořní pěchoty zaznamenali jihovýchodně od Bagdádu další místo, které by mohlo být úkrytem chemických zbraní. Jde o dvůr dívčí školy ve městě Azízija. Tip dal bývalý člen iráckých speciálních sil.
15:30Pozůstatky až stovek lidských obětí našli britští vojáci v opuštěné vojenské základně nedaleko jihoiráckého města Zubajr na jihu Iráku. Mrtvokly jsou staré několik let, možná jsou z Války v zálivu. Některé mají prostřelenou hlavu. Uvedl to zpravodaj britské agentury PA.
15:00V bojích o letiště byly zabity stovky Iráčanů, vypověděl jeden z velitelů třetí brigády americké 101. výsadkové divize Lee Fetterman. Mezi oběťmi jsou prý i sebevražední atentátníci, kteří měli na svých tělech připásané výbušniny.
14:50Premiér Vladimír Špidla se domnívá, že vládní návrh vyslat armádní polní nemocnici do Iráku, projde úspěšně parlamentem. "Předběžná jednání prozatím ukazují, že podpora je dost vysoká," řekl. [celá zpráva]
14:35Turecko se rozhodlo vyhostit tři irácké diplomaty pro činnost, která se podle Ankary neslučuje s jejich funkcemi. S odvoláním na turecký vládní zdroj to dnes sdělila agentura AFP s tím, že Ankara tak vyhověla požadavku USA.
13:50Posádka Mezinárodní vesmírné stanice začíná monitorovat stav životního prostředí v oblasti severoiráckých měst. Posádka zaznamená do 14. dubna  poznateky o případných škodách na životním prostředí způsobených zapálenými ropnými vrty.
13:45Irácký ministr informací Sahháf popřel, že by Američané byli v centru Baghdádu. Za pravdu mu dal i zpravodaj agentury Reuters. Podle něj Iráčané vytlačili Američany i z letiště.
13:30Mezinárodní výbor Červeného kříže oznámil, že do nemocnic v Bagdádu byly přijaty v pátek stovky zraněných Iráčanů, zatímco dříve jich bylo jen sto denně. Nelze říci, zda jde o civilisty či vojáky.
13:14Americký velitel David Perkins prohlásil, že v prudkých bojích při průniku amerických tanků do města Bagdádu padlo asi tisíc iráckých vojáků. Cituje ho agentura AFP. [celá zpráva]
12:40Bombardéry B-52 zaútočily na irácké pozice u Mosúlu, výsadek ovládl silnici do Tikrítu.
12:15Spojenecké pozemní síly podporované letadly podle BBC opět zaútočily na město Karbalá ve středním Iráku.
11:20Američané se podle mluvčího armády Franka Thorpa nemíní z Bagdádu stáhnout a plánují další postup ve městě. Střetávají se přitom s příslušníky Republikánské gardy. [celá zpráva]
11:10V části Bagdádu nejde elektřina, nefuguje telefonní síť a  televizní signál irácké televize je podle CNN šířen jen pomocí satelitu.
10:40Americké jednotky obsadily velitelství irácké Republikánské gardy ve Suvajře, která leží 50 km jihovýchodně od Bagdádu. Američané se nesetkali s odporem, gardisté před jejich příjezdem místo opustili.
10:00Britové podle íránské agentury IRNA stahují smyčku okolo jihoiráckého města Basra, které se jim doposud nepodařilo dobýt.
09:15Sedm civilistů, včetně tří dětí, se stalo v pátek večer obětí palby příslušníků amerického námořnictva na kontrolním stanovišti jižně od Bagdádu. Podle reportéra ABC Američané stříleli na nákladní auto.  [celá zpráva]
08:51Americké tanky z 2. brigády 3. pěchotní divize, které v rámci průzkumné mise proniky do ulic Bagdádu, se setkaly s tuhým odporem Iráčanů.  [celá zpráva]
08:20Sedm z devíti těl vyzvednutých z nemocnice v Násiríji při záchraně zajaté Jessiky Lynchové patřilo jejím kolegům z 507. zásobavací jednotky, jedno vojákovi z 3. zásobovací. Jedno nebylo dosud identifikováno.
07:30Bílý prášek, který našli američtí vojáci v pátek jižně od Bagdádu, podle testů není chemická zbraň, ale atropin, který se používá protijed při otravou nervovými plyny. [celá zpráva]
06:50Ve středním Iráku se zřítil bitevní vrtulník Super Cobra americké námořní pěchoty. Oba piloti zahynuli. Podle spojeneckého velitelství v Kataru příčina neštěstí není známa, ale vrtulník nebyl sestřelen.
06:40Několik amerických tanků dnes ráno operovalo přímo v irácké metropoli Bagdádu. Uvedla to americká televize CNN. [celá zpráva]
04:50V Iráku bude nejprve ustanovena americká správa. Pak ji nahradí prozatímní vláda, která má zastupovat všechny Iráčany, bude proto složena nejen z iráckých disidentů, ale také z Kurdů a zástupců dalších etnických skupin. [celá zpráva]
03:50Americký seržant Hasan Akbar, který v březnu spáchal atentát v americkém vojenském táboře v Kuvajtu, byl obviněn ze dvou vražd a 17 pokusů o vraždu. Bude ho soudit vojenská porota a bude-li shledán vinným, může být odsouzen k trestu smrti.
03:00Iráčtí vojáci zabránili v noci americkým letadlům přistát v blízkosti rodiště iráckého prezidenta Saddáma Husajna Tikrítu, vzdáleného 200 km severně od Bagdádu. Oznámila to irácká satelitní televize.

---------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------

NOVÉ - ANIMACE Z BOJŮ O LETIŠTĚ

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA - Ohrožený region

----------------------------------------------------------------------------------

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám