Hlavní obsah

Válka v Iráku - ON-LINE 4. dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

21:40 V Bagdádu byla podle BBC obnovená dodávka elektrického proudu. Výpadek trval 24 hodin.

Foto: Veronika Michálková

Libor Pešek (šéfdirigent ČNSO a prezident festivalu Prague Proms)

Článek
Čas (SEČ)Událost
21:10Bombardování Bagdádu pokračuje. Jedna z raket podle AFP dopadla před 21:00 SELČ do centra města. Terčem byl prezidetský palác. Exploze se ozývají i z jihovýchodního okraje města. Je slyšet protiletadlovou palbu.
21:05Britský premiér Tony Blair a americký prezident George Bush se setkají v pondělí a v úterý v Severním Irsku. Uvedla to BBC.
21:00Asi 15 představitelů irácké opozice působících v zahraničí se dnes sešlo v Londýně k rozhovoru o budoucnosti iráckého ropného sektoru. Dvoudenní schůzka se koná pod patronátem americké vlády.
20:30Bulharsko podepsalo se Spojenými státy smlouvu o rozmístění 97členné protichemické jednotky v Perském zálivu. USA budou krýt veškeré výdaje na provoz a přepravu jednotky. Informovalo o tom bulharské ministerstvo obrany.
20:20Při nehodě vojenského vozidla zahynul v Iráku komentátor amerického listu The Washington Post Michael Kelly, který byl přiřazen k americkým jednotkám. Kelly je prvním mrtvým americkým novinářem
20:10Americká televizní síť MSNBC později oznámila, že v řece Eufrat poblíž Násiríje byl nalezen kyanid a yperit ve vysoké koncentraci.
19:40Irácká státní televize večer vysílala záběry iráckého prezidenta Saddáma Husajna procházejícího se jásajícím davem v bagdádské čtvrti Mansúr. Informovala o tom agentura AFP.
18:32Bílý prášek, nalezený v průmyslové čtvrti v Bagdádu, byla výbušnina. Sdělil to vysoký americký představitel obeznámený s prvními testy. Vojáci v objektu našli atropin a dokumenty v arabštině. [celá zpráva]
18:00Podle CNN převzali ozbrojení Kurdové po dni bojů kontrolu nad městem Chazár na severu Iráku.
17:33Ruský parlament odložil debatu o rezoluci, jejíž návrh tvrdě kritizuje válku proti Iráku vedenou Spojenými státy. Reagovala tak na nový mírnější postoj prezidenta Vladimira Putina k irácké krizi.
17:25Americká vláda zvažuje rychlé ustavení přechodných iráckých úřadů v oblastech, které jsou pod kontrolou amerických a britských jednotek. Uvedli to dnes nejmenovaní představitelé americké administrativy, citovaní agenturou Reuters. [celá zpráva]
16:45Irácký ministr informací Sahháf varoval, že v pátek večer bude proti spojeneckým jednotkám podniknuto "něco neobvyklého". Mnoho nepřátelských žoldáků bude zabito dnes večer a zítra, řekl. [celá zpráva]
16:40USA nemají plány zaútočit na Sýrii a na Írán, ujistil v Londýně britský premiér Tony Blair. Reagoval tak na spekulace vzniklé poté, co USA obě země obvinily, že podporují režim Saddáma Husajna.
16:00První vozy z konvoje 40 kamiónů s humanitární pomocí Světového programu pro výživu (WFP) dorazily do Silopi u turecko-iráckých hranic. Odtud budou pokračovat do severního Iráku.
15:30Je zřejmé, že spojenci vyhrají válku v Iráku, a lze se z toho jen radovat. Prohlásil německý kancléř Schröder. Jeho vláda je stále proti válce, ale řekl, že USA samozřejmě vyhrají a že to uvítá.
15:10Koalice vedená USA nezastaví ofenzivu, aby umožnila ruskému lékaři evakuovat z Bagdádu stovku zraněných iráckých dětí. Domnívá se totiž, že převoz dětí by byl pro ně vzhledem k postoji Iráku k evakuacím velmi nebezpečný.
14:40Američtí vojáci v průmyslovém objektu jižně od Bagdádu objevili tisíce krabiček s bílým práškem, protilátku proti nervovému plynu a dokumenty o vedení chemické války v arabštině. [celá zpráva]
14:05Do Iráku se vrátila první skupina humanitárních pracovníků OSN, kteří museli opustit zemi kvůli válce. Tým odborníků bude hodnotit humanitární situaci v terénu a potřeby obyvatel.
14:00Další irácký sebevrah včera v noci s autem zaútočil na americké kontrolní stanoviště v západním Iráku. Exploze zabila tři koaliční vojáky a těhotnou ženu. Další dva vojáci jsou zranění.[celá zpráva]
12:50Zhruba 2500 členů bagdádské divize Republikánské gardy se vzdalo americkým jednotkám a odevzdalo jim uniformy, oznámil v katarském Cetrálním velitelství kpt. Frank Thorp. Americká námořní pěchota postupující na Bagdád ze středoiráckého města Kutu je podle něj v blízkosti metropole. [celá zpráva]
12:05Americký ministr zahraničí Colin Powell vyzval Francii k usmíření s USA. Potvrdil, že OSN bude mít své místo v poválečném Iráku. Podle Powella je načase, aby se USA usmířily s Francií poté, co mezi státy byl "politický spor ve velmi vážné otázce".
12:00Irácká televize vysílala další poselství prezidenta Husajna národu. Prohlášení opět přečetl ministr informací Muhammad Sahháf. Husajn vzkázal lidu, že koalice vedená Američany bude ponížena. [celá zpráva]
11:25Ministři zahraničí Francie, Ruska a Německa se sešli v Paříži k rozhovorům o poválečném uspořádaní Iráku. Hlavní úlohu v zemi má podle nich po válce převzít OSN.
10:30Irácká metropole Bagdád byla ráno bez dodávek elektřiny a vody. Obyvatelé po tom, co označili za "pekelnou noc", prchali z předměstí u letiště, do centra města. Letiště obsadili američtí vojáci.
09:55Saddám Husajn je živý, uvedl irácký ministr zahraničí Nádží Sabrí. Televizní záběry Husajna z posledních dnů ale Američané považují za snímky z dřívějška. Informovala o tom televize CNN.
09:10Koaliční jednotky, které dobyly Saddámovo mezinárodní letiště v Bagdádu, přejmenovaly letiště na Bagdádské mezinárodní letiště. Uvedla to britská televize Sky News.  [celá zpráva]
08:30Obě komory amerického Kongresu schválily dodatečné výdaje na válku v Iráku ve výši zhruba 80 miliard dolarů, o které minulý týden žádal prezident George Bush. Ze sumy by měla plynout také náhrada pro spojence, včetně České republiky. [celá zpráva]
08:00Americké jednotky uvedly, že mají pod kontrolou většinu bagdádského letiště, které leží necelých 20 km od Bagdádu. Ráno odrazili Američané prudký protiútok iráckých tankových sil, přičemž řadu obrněnců zničili. [celá zpráva]

---------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------

NOVÉ - ANIMACE Z BOJŮ O LETIŠTĚ

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA - Ohrožený region

----------------------------------------------------------------------------------

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám