Hlavní obsah

V Iráku zemřel bulharský voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARBALA/FALLÚDŽA/SOFIA

V Karbale byl v boji se Sadrovými milicionáři zabit v pátek jeden bulharský voják a zraněn jeden íránský poutník a čtyři iráčtí civilisté. Bulhar byl podle bulharského ministerstva obrany postřelen do hlavy a zemřel po převozu do nemocnice.

Článek

Zasažen byl, když milice napadla konvoj, v němž byli především bulharští a polští vojáci. Při útoku bylo také zraněno pět milicionářů - ti jsou nyní hospitalizovaní v Karbale.

Irácký radikální duchovní Muktada Sadr v pátek pohrozil sebevražednými atentáty, jestliže koaliční jednotky vstoupí do šíitských svatých měst. "Budeme-li přinuceni, budeme svá města bránit pomocí sebevražedných operací. Staneme se bombami, které budou vybuchovat do jejich tváří," řekl Sadr při páteční sváteční modlitbě v Kúfě.

Bulharsko v Iráku zůstane

Bulharský ministr obrany Nikolaj Svinarov řekl, že postoj Sofie se nezměnil: Bulharsko se bude dále podílet na operaci v Iráku a bude bojovat proti terorismu.

Ministr to uvedl, když se dozvěděl, že v pátek ráno byla základna bulharského praporu v jihoirácké Karbale ostřelována. To ještě nebyli hlášeny žádné ztráty na životech ani zranění.

Velitel generálního štábu bulharské armády Nikola Kolev oznámil, že 23 vojáků se chce vrátit do týdne z Iráku domů. Třináct z nich požádalo o propuštění domů, protože považují riziko za příliš veliké, další ze zdravotních důvodů a dva z disciplinárních. Všichni budou nahrazeni čerstvými silami.

V Iráku slouží 470 bulharských vojáků. Pět Bulharů už zemřelo loni při pumovém atentátu.

Jádrem problému Fallúdža

Křehké příměří vydrželo ve Fallúdži i v pátek, ovšem oblastní mluvčí koaliční správy Don Senor uvedl, že "čas pro mírové řešení utíká, už se nepohybujeme v řádů týdnů, ale dnů." 

Američané v noci na pátek zabili jednoho z rebelů a zadrželi dvanáct dalších. V případě, že sunnitší bojovníci neodevzdají zbraně, američtí velitelé podle agentury Reuters připravují své vojáky na novou ofenzivu.

V okolí města je 2000 příslušníků námořní pěchoty USA, kteří čekají na další rozkazy. Podle odhadů stojí proti americkým oddílům jen 200 ozbrojených Iráčanů.

"Fallúdža je jádro problému. Jakmile budeme mít ji, budeme mít také střední Irák a tím celou zem," řekl novinářům plukovník John Coleman a dodal, že jejich bojovou morálku přiživují v mešitách imámové. Nevyloučil, že jsou mezi rebely také vojáci bývalé irácké armády. "S tímto jádrem (odboje) se lze vypořádat jediným způsobem. Postřílet je," řekl Coleman.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentáty v Iráku si vyžádaly přes 68 obětí

Útoky na tři policejní stanice v jihoirácké Basře si vyžádaly 68 lidských životů, dalších 230 lidí bylo podle tamní policie zraněno. Při útocích byly zasaženy...

Výběr článků

Načítám