Hlavní obsah

V Basře zastřelili spolupracovníka New York Times

BASRA

V irácké Basře bylo v pondělí nalezeno tělo místního spolupracovníka listu New York Times Fáchira Hajdara. V noci na pondělí ho unesli čtyři maskovaní muži, kteří ho pak zastřelili. O jeho smrti informovala rodina.

Článek

Fáchirův bratr řekl, že v noci si pro něj přijeli čtyři maskovaní muži, kteří se vydávali za pracovníky tajné služby. Tvrdili, že s novinářem, který pro americký list pracoval dva a půl roku, potřebují probrat určitý případ. Když ho nakládali do auta, řekli jeho ženě a dětem, aby se nepokusily zasahovat.

Po několika hodinách bylo Hajdarovo tělo nalezeno na okraji Basry s průstřelem hlavy a svázanýma rukama.

Hajdar je druhý novinář během dvou měsíců, který byl v tomto jihoiráckém městě unesen a zavražděn. V srpnu byl takto zabit americký reportér Steven Vincent, který psal kriticky o bezpečnostních jednotkách v Basře.

Příčina posledního útoku není známa, ve městě však bojují o moc dvě šíitské skupiny, jejichž milicionáři pronikli i do bezpečnostních složek. Jednou z nich je Nejvyšší shromáždění islámské revoluce v Iráku, které bylo v minulosti v íránském exilu a udržuje ozbrojenou složku Brigády Badr.

Tyto milice soupeří s Mahdího armádou, což jsou jednotky šíitského duchovního Muktady Sadra, které loni bojovaly proti Američanům v šíitských městech jižně od Bagdádu.

Britové stříleli na irácké policisty

Dva Brity zadrželi v pondělí iráčtí činitelé v Basře na jihu země a obvinili je, že stříleli na policisty. "Řídili civilní auto a měli civilní šaty, když mezi nimi a iráckými policisty začala přestřelka," oznámil irácký policejní důstojník, který si nepřál být jmenován. "Vyšetřujeme je a irácký soudce je vyslýchá."

Britské vojenské úřady uvedly, že zatím incident nemohou potvrdit a že záležitost prošetřují. Podle informovaných zdrojů ale britská armáda policisty informovala, že jde o britské vojáky v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám