Hlavní obsah

Unesená novinářka žádá stažení italských jednotek z Iráku

– BAGDÁD/ŘÍM

Italská novinářka Giuliana Sgrenová, která byla unesena 28. 1. v Iráku, žádala na videu, které ve středu odvysílala italská televize RAI, o pomoc. Požadovala, aby Itálie stáhla z Iráku své vojáky. Italský parlament bude odpoledne jednat o prodloužení mandátu italských jednotek v Iráku, který požaduje premiér Berlusconi a odmítá opozice.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

Italka na videu prosila se sepjatýma rukama o pomoc veřejnost: "Pomozte mi, můj život závisí na vás, tlačte na vládu, aby stáhla své vojáky (z Iráku). Novinářka levicového deníku Il Manifesto také uváděla, že Iráčané nechtějí v zemi cizí vojska.

Stažení Italů už dříve požadovali únosci, kteří jsou ze skupiny Mudžahedíni bez hranic.  [celá zpráva]

Jedná se o první záběry Italky od jejího únosu. "Nic jsme nevěděli a vidět ji živou je alespoň něco pozitivního," komentoval záznam ředitel deníku Il Manifesto Gabriele Polo.

Prodi proti prodloužení italské mise v Iráku

Italská středolevá opozice, vedená bývalým šéfem evropských komisařů Romanem Prodim, se ve středu postavila proti prodloužení mandátu italských vojsk v Iráku. Italský premiér Silvio Berlusconi totiž uvedl, že vojáci by se neměli vrátit "dokud nebude Irák bezpečný". Varoval, že pokud se bude hlasovat proti, bude to "zrada Iráčanů a jejich nadějí na demokracii".

Prodi na to reagoval slovy: "Vláda by nám měla říci, co dělají naši vojáci v Iráku." Navzdory Prodiho prohlášení v rozhlase se neočekává, že by Berlusconiho návrh neprošel.

V Iráku je 3000 italských vojáků. Jejich mise stojí zemi ročně 500 miliónu eur. V bojích tam zemřelo už dvacet Italů. Rebelové, kteří unášejí Italy v Iráku, žádají stažení italských jednotek.

Útoky rebelů si vyžádaly 14 mrtvých

Útoky ozbrojených rebelů si v Iráku od úterního večera vyžádaly nejméně čtrnáct obětí z řad Iráčanů včetně několika příslušníků bezpečnostních sil. Americká armáda informovala, že v bojích proti rebelům západně od Bagdádu přišla o dalšího vojáka.

Americký voják padl v boji v západoirácké oblasti Anbár, která je baštou rebelů. Počet zabitých příslušníků armády USA dosáhl podle Pentagonu od začátku války v březnu 2003 nejméně 1 457.

Neznámí ozbrojení muži ve středu ráno zastřelili na jihu Bagdádu jednoho zpravodajského důstojníka iráckého ministerstva vnitra na jeho cestě do práce, uvedla policie. Sdělila, že v metropoli přišli již v úterý podobně o život představitel irácké civilní letecké správy a jeden bývalý člen městské správy.

Policista a další dva Iráčané zemřeli při přestřelce se vzbouřenci v noci na dnešek v centru Bákuby asi 60 kilometrů severovýchodně od Bagdádu. V ještě severněji ležící Dijale zabila tři irácké vojáky puma, kterou násilníci nastražili ve vraku auta. Den předtím tak sebevražedný atentátník zaútočil na tajemníka guvernéra, ale ten přežil.  

Podobné útoky a další oběti byly dnes hlášeny také z oblastí Tikrítu, Mosulu a Sámarry.

V severním Iráku vyly ve středu nalezena těla dvou zabitých strážců, kteří mezi Tikrítem a Kirkúkem hlídali ropná zařízení a plynovod. V noci na středu byl zapálen ropovod  vedoucích z ropných polí u Kirkúku do největší rafinérie  v zemi v Bedší. K podobnému útoku došlo už v noci z neděle na pondělí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám