Hlavní obsah

UDÁLOSTI 23. března

21:30 - Jedna z budov prezidentského komplexu v Bagdádu byla při náletu zasažena bombou shozenou z letadla, které nad městem přelétlo v nízké výšce. Přeletu předcházelo intenzivní bombardování řady objektů na okraji Bagdádu.

Článek
Čas (SEČ)událost
20:50U jedné vesnice v jihovýchodním Turecku nedaleko irácké hranice dopadla nejspíš americká raketa. Vytvořila 1 m hluboký a 4 m široký kráter. Nikdo nebyl zraněn.
20:35Centrální velitelství americké armády na tiskové konferenci přiznalo, že v Iráku je pohřešováno již dvanáct příslušníků koaličních vojsk. [celá zpráva]
19:30Dvacet pět amerických a britských vojáků bylo zabito v bojích o jihoirácké město Násiríja. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na irácké vojenské komuniké zveřejněné dnes večer v Bagdádu.
18:25Společnost ITN oznámila, že má důkazy, že její reportér Terry Lloyd, pohřešovaný od včerejška s dalšími dvěma novináři na jihu Iráku, je mrtev. Jeho tělo je údajně v Basře v nemocnici, jež zůstává pod iráckou kontrolou. [celá zpráva]
18:00Íránská armáda bude reagovat na případné další narušování vzdušného prostoru Íránu, varoval íránský ministr vnitra Abdol Váhed Músáví-Larí. Íránští vojáci jsou podle něj připraveni na hranici v plné pohotovosti.
16:30Katarská televize Al-Džazíra přinesla záběry nejméně pěti těl mrtvých amerických vojáků zabitých v oblasti města Násiríja a tří mladých mužů, o nichž uvedla, že jde o válečné zajatce. [celá zpráva]
15:50Britské letadlo pohřešované ve válce s Irákem bylo v noci na dnešek sestřeleno americkou raketou Patriot, oficiálně potvrdil v Kataru mluvčí britských sil v Perském zálivu kapitán Al Lockwood. Zprávy o osudu posádky nejsou k dispozici. [celá zpráva]
15:10Dva piloti, kteří se údajně katapultovali nad Bagdádem, byli dopadeni na břehu řeky Tigris. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld nakonec připustil, že koaličním silám může chybět americké či britské letadlo a že jsou pohřešováni někteří američtí vojáci.[celá zpráva]
14:00Při bojích o Basru podle íránské agentury IRNA použili britské a americké jednotky protipancéřové náboje s jádrem z ochuzeného uranu proti iráckým tankům sovětské výroby T-72.
13:15Krátce po vyhlášení leteckého poplachu po 14. hodině SEČ došlo v Bagdádu k několika výbuchům. Informovala o nich arabská televize.
13:00Iráčtí ozbrojenci prohledávají řeku Tigris a její břehy v Bagdádu. Podle BBC se nad městem katapultoval neurčený počet spojeneckých pilotů [celá zpráva].
12:55Americké a britské jednotky dobyly podle zpráv íránské agentury IRNA ropnou rafinérii v Basře. Její obránci se ji pokusili zapálit, ovšem útočící síly tomu zabránily.
12:44Z britské letecké základny odstartovaly americké obří bombardéry B-52. Zatímco agentura Reuters neuvádí počet letadel, britská televize BBC přinesla záběry dvou startujících bombardérů. Let do Iráku jim trvá asi šest hodin.
12:25V těsné blízkosti katarského velitelství spojeneckých vojenských operací se ozval výbuch. Jeho příčina zatím není jasná. Mluvčí základny poručík Mark Kitchens řekl, že exploze se prý ozvala u brány objektu. Velitelství je na základně As-Sajlíja, vzdálené zhruba 20 km od Dauhá.
12:10Irácký viceprezident Ramadán, který měl být ve čtvrtek zabit, oznámil, že Irák zajal několik amerických vojáků, které brzy ukáže televize stejně jako obrázky hořících tanků. Americké vojenské zdroje zprávu o zajatcích popřely.
12:00Pozemní ofenzívu na Bagdád lze očekávat do úterý. Uvedl to nejmenovaný britský vojenský zdroj. Postup spojeneckých jednotek byl však dnes u Eufratu značně zpomalen iráckou obranou.
11:50Vojenské operace v Iráku se protahují, což neodpovídá tomu, co o nich Američané říkali před jejich zahájením. V Káhiře to prohlásil egyptský prezident Husní Mubarak. Obává se, že dlouhá válka si vyžádá mnoho obětí. "Bude to mít dopad na obyvatele celé oblasti," řekl s poukazem na protesty, které se v Egyptě i jinde proti válce konají.
11:30Britské ministerstvo obrany tvrdí, že rakety, které dopadly na Írán, vypálil Irák. Také Írán uvádí, že jedna z raket byla irácká. Předvolal kvůli tomu iráckého velvyslance.

--------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------

Čas (SEČ)událost
10:59Většina Britů nyní podporuje válku proti Iráku. Píše to dnešní nedělník The Sunday Times. Zatímco před zahájením bojů bylo 57 % lidí proti a 36 % pro, nyní to bylo 56 % pro a 36 %proti.
10:21V okolí severoiráckého Mosulu byly slyšet čtyři mohutné exploze. Podle agentury Reuters by to mohlo znamenat začátek útoku na severní Iráku. Střela, která dopadla poblíž Mosulu v sobotu, zabila čtyři jordánské studenty. Snažili se autem dostat z iráckého území.
10:15Irák sestřelil pět nepřátelských amerických letadel a dva vrtulníky. Sdělil to dnes mluvčí iráckého ministerstva obrany, jehož citovala agentura Reuters. Čtyři letadla byla údajně sestřelena nad Bagdádem a jedno nad Basrou.
10:00Rakety, které dopadly v jihozápadním Íránu, byly s největší pravděpodobností vypáleny iráckými jednotkami a ne americko-britskou koalicí. Uvedla to mluvčí britského ministerstva obrany.
9:59Centrální americké velitelství americké armády v Kataru potvrdilo, že pohřešované britské letadlo v Irák bylo sestřeleno americkou raketou Patriot. Potvrdil to nejmenovaný představitel velitelství. [celá zpráva]
9:20Terčem mohutného bombardování se v noci na neděli stalo také rodiště iráckého prezidenta Saddáma Husajna městečko Tikrít, ležící asi 175 kilometrů severně od Bagdádu, byl tvrdě ostřelován americkými a britskými silami, uvedl irácký zdroj s tím, že čtyři lidé zahynuli a 13 bylo zraněno. Zasaženo bylo muzeum a hotel.
9:00Pohřešovaný letoun britské armády mohl být sestřelen raketou typu Patriot na irácko-kuvajtské hranici. Podle CNN o tom informovalo britské ministerstvo obrany. [celá zpráva]
8:20Pokračují tvrdé dělostřelecké boje mezi americkými a iráckými jednotkami o přístav Umm Kasr. Podle katarské televize Al-Džazíra se bojuje v ulicích a Iráčané se pokoušejí město dobýt.
7:30Zemřel jeden ze zraněných 13 amerických vojáků, zasažených v noci při granátovém útoku na základnu 101. vzdušné výsadkové divize v Kuvajtu. Z útoku je podezřelý Američan, který byl zadržen.
7:26Britové postrádají jedno letadlo, které se nevrátilo z mise nad Irákem.
7:20Spojenci ráno opět bombardovali iráckou metropoli Bagdád.
5:20Irácké armádě se podařilo spojence zadržet u města Nadžaf, které leží 160 kilometrů jižně od Bagdádu. Američané s Brity stále bojují o dvoumiliónovou Basru na jihu Iráku.
4:40Na velitelský stan 101. americké vzdušné výsadkové divize v Kuvajtu zaútočil zřejmě americký voják, který do stanu hodil dva granáty a zranil 13 lidí. Šest z nich má vážná zranění. "Podezřelý byl zadržen," sdělil mluvčí americké armády Max Blumenfeld s tím, že se jedná o vojáka 101. divize. Americká televize Fox News zadrženého popsala jako amerického muslima a uvedla, že se před útokem na americkou základnu Camp Pennsylvania "choval podivně".
2:50Podle iráckého ministra zahraničí Nádžího Savčího protivzdušná obrana sestřelila nad Bagdádem jedno americké letadlo, ministerstvo obrany USA ale uvedlo, že nemá informace o ztrátě letounu.
00:30Z Anglie odstartovaly na cestu nad Irák mohutné bombardéry B-52.

--------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám