Hlavní obsah

Tisk: Spojenci do Iráku přinášejí vítězství a nenávist

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropský a arabský tisk o víkendu odmítl postup Spojenců v Iráku jako neslučitelný s mezinárodním právem a sledující jen ekonomické zájmy útočníků. Ostrá slova zaznívají jak ze Starého kontinentu pochybujícího o normalizaci vztahů s Washingtonem, tak islámského světa ukazujícího na nárůst nenávisti vůči Británii a USA v muslimské komunitě.

Článek

Rakouský list Die Presse v sobotu usoudil, že násilí proti despotovi je z "etického hlediska oprávněné a má přednost před pohledem práva". "Musí se ale začít u toho nejhoršího diktátora; a ten nesedí v Bagdádu, ale v Pchjongjangu," píše list s tím, že Washington na Severní Koreu s jistotou nezaútočí, a to "kvůli silné armádě a atomovým zbraním".

Der Standart: na evropskou armádu chybí peníze i vůle

Konkurenční deník Kronen Zeitung ale zdůrazňuje, že o "oprávněnosti války rozhoduje zpětně vítěz". Američané však podle něj vše "těžko ospravedlní, neboť nenajdou zbraně hromadného ničení, které posloužily jako důvod války".

Shodně s jiným rakouským tiskem se oba listy zabývají snahami Belgie, Německa a Francie o prohloubení společné evropské obrany. "Ve skutečnosti jde pouze o symbol než o skutečnou politiku," konstatuje Der Standard k návrhu belgického premiéra Guy Verhofstadta s tím, že "pro fungování evropských bojových jednotek chybí dvojice základních předpokladů: vůle k rozsáhlým reformám národních armád a potřebné zdroje v rozpočtech".

Le Soir: město je pro vojáky nebezpečné

Belgický Le Soir se zase zabývá případnými pouličními boji v Bagdádu. "Nejlepším chováním pro vojáky v městském prostředí je co nejrychleji se z něj dostat," cituje Francoise Heisbourga, vojenského experta a ředitele francouzské Nadace pro strategický výzkum. Ten v rozhovoru pro list odhaduje, že pouliční boje v Bagdádu by pro Američany mohly být "velmi nebezpečné".

Die Tageszeitung: A co po válce?

Německý Die Tageszeitung se naopak zabývá situací po válce. Upozorňuje na skutečnost, že "svobodné volby jsou nebezpečným dobrodružstvím v režii USA". "Amerika šla podle slov George W. Bushe do války, aby Iráku přinesla demokracii. Neříká ale, jakým způsobem to chce dokázat," tvrdí list.

Charente Libre: Bush i Husajn jsou herci

Francouzský Charente Libre se nevyhýbá ani ostrému výpadu vůči Bushovi. "Herec v Bagdádu a herec ve Washingtonu, oba shodně ukazují víru, oba používají velmi často slovo Bůh, oba slibují svým lidem spásu. Se Saddámem a Bushem se vracíme do roku 96 - 1096, roku zahajujícího křížová tažení," píše deník.

El País: Bush páchá nemorální zločin

Španělský list El País zase tvrdí, že "Bushova vláda ve jméně morálky, za podpory Blaira a Aznara, páchá otřesný nemorální čin". "Tato nerovnoměrná a nelidská strategie vojensky uspěje, ale přinese s sebou vedle strachu i nenávist," upozorňuje deník.

Arabský tisk: I vítězství bude pro USA prohrou

V jednotné notě se nese arabský tisk, jež shodně poukazuje na skutečnost, že i vyhraná válka v Iráku přinese Spojencům trpké plody - nestabilitu citlivého regionu spojenou s celosvětovou politickou krizí.

Syrský deník Tišrín na adresu Bílého domu píše, že "americká vláda porušuje všechny morální a lidské hodnoty, jimž její voliči věří". Vše prý "vážně poškodí zájmy a důvěryhodnost USA a Velké Británie na Blízkém Východě a otevře dveře nenávisti směřující vůči nim".

Egyptský list al-Wafd doplňuje, že Američané sice získají kontrolu nad Irákem a jeho nerostnými surovinami, ale ztratí sílu svého hlasu "v politických, sociálních sférách".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám