Hlavní obsah

Šéfa policie v Bagdádu zabili rebelové v uniformách policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/ŘÍM

Velitele policie v okrsku Salihíja v centru Bagdádu zastřeli ve čtvrtek v osm ráno místního času neznámí ozbrojenci v policejních uniformách. Při útoku zemřeli nejméně dva policisté, kteří mu poskytovali ochranu. Podle agentury AP jsou však mrtví dokonce čtyři jeho tělesní strážci.

Foto: Divadlo Radost
Článek

Útočníci postavili na silnici zátaras a vydávali ho za policejní kontrolní stanoviště. Pak u něj zastavili automobil, v němž jel plukovník Ahmad Abaís do práce. Jakmile se identifikoval, muži zastřelili jeho i další osoby v autě.

Ve čtvrtek ráno došlo i k dalším dvěma incidentům, hlídkové vozidlo zasáhla bomba nastražená na silnici, ale nikoho nezranila. Při přestřelce ozbrojenců s americkými vojáky u jejich základny poblíž města Híla byla zabita civilistka. Jeden z vypálených granátů zasáhl totiž obytný dům - zahynula v něm žena a zranini byli další tři lidi. [celá zpráva]

Ve středu unikl smrti ministr plánování Mahdí Háfiz, jehož konvoj se stal terčem palby ozbrojenců. O život přišli dva jeho strážci a další dva byli zraněni.

Odpálena také byla bomba v autě před ministerstvem zemědělství. 

Násilnosti v Iráku se stále stupňují. Jen ve středu police oznámila, že na dvou místech našla těla 41 lidí. Někteří byli zastřeleni, další sťati. Byli mezi nimi vojáci, policisté i civilisté.

Itálie popírá, že by zaplatila výkupné

Italský minstr zahraničí Gianfranco Fini popřel, že by italská vláda  zaplatila za propuštění unesené novinářky Giuliany Sgrenové.  "Jednání o zaplacení výkupného nevedla k žádným výsledkům," uvedl ve středu večer Fini.

Italská média přesto uváděla, že za ni výkupné zaplaceno bylo. S touto zprávou přišla už o víkendu belgické televize RTBF, která se odvolala na irácký zdroj.

Únosci ze skupiny Modžáhídové bez hranic požadovali částku milión dolarů. Do konečné fáze vyjednávání prý byli podle RTBF zapojení i italští diplomati v Bagdádu. Čtvrteční vydání novin Corriere della Sera tvrdí, že "obchod s únosci" má zůstat utajen.

Zejména Američané odmítají, aby se radikálům výkupné vyplácelo. Dohoda byla uzavřena i s ostatními státy.

Částka však byla zaplacena například na uneseného tureckého loďaře Sadikoglua. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám