Hlavní obsah

Saddám Husajn popírá, že byl dopaden v díře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Svržený irácký diktátor Saddám Husajn popírá tvrzení Američanů, že byl loni v prosince dopaden v díře. Uvádí to v rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku al-Osbu Husajnův právník Chálil Duljemi, který se Saddámem setkal na neznámem místě a hovořil s ním čtyři a půl hodiny.

Foto: eju.net

Michal Horák v modrém kimoně při zápase na Evropském poháru v Bratislavě

Článek

Husajn označil způsob, jakým je prezentováno jeho dopadení, za "pošetile vytvořenou kovbojku". Přinesl vlastní popis události: "Ráno před rozbřeskem jsme se modlil v domě svého přítele a zjistil jsem, že jsem obklíčen Američany. Nestřežily mne žádné vlastní síly a na svou zbraň jsem nemohl dosáhnout, byla příliš daleko, tak mne zatkli a mučili."

Saddám se však vyjadřoval i k současné situaci. Uvedl, že to, co se odehrává v Iráku, není jen souběh náhodných událostí nebo spontánní reakce. Vše bylo podle něj plánováno už před invazí. Chválil irácký odpor a uvedl, že boje ve Fallúdži vedli lidé, kteří měli "kvalitní vojenský výcvik".

Husajn také apeloval na Iráčany, aby bojkotovali lednové volby a vyjádřil se k obviněné z chemických útoků na Kurdy. Ty podle něj v roce 1988 podnikly Íránci. Dodal též, že mu před invazí Američané nabízeli uvolnění sankcí výměnou za uznání Izraele. Na to však reagoval slovy: "Oni neznali Saddáma Husajna a nevěděli, jak důležité je pro Iráčany žít čestně."

Útoky vzbouřenců pokračují

Poblíž metropole rebelové zabili člena vedení Demokratické strany iráckého národa Abdala Husajna. Politik Husajn byl ráno zastřelen třemi ozbrojenci v Abú Ghrajbu západně od metropole. "V pondělí se zúčastnil demonstrace proti vměšování Sýrie do dění v Iráku. Objevil se v televizi a bylo mu vyhrožováno, ale bohužel jsme to nebrali vážně," řekl šéf strany Misal al- Allusi.

Rebelové v neděli v Bagdádu zastřelili vysokého důstojníka irácké policie Jasína Ibrahima Džavada a jeho osobního strážce. Incident se odehrál před domem plukovníka. Oba mrtví byli v civilu. Podle informací z nemocnice byl při útoku také zraněn jeden kolemjdoucí Iráčan.

Tři američtí vojáci byli v neděli zraněni při pumovém atentátu v Mosúlu. "Jeden vojenský vůz byl zničen a tři vojáci byli zraněni; jeden z nich se již vrátil k jednotce," řekl tamní americký vojenský mluvčí.

Severně od Bagdádu rebelové v noci na neděli unesli  starostu v provincii Suláhaddín u města Sámarrá. V této oblasti také přišel o život irácký voják a jeden civilista při výbuchu podomácky vyrobené nálože, kterou vzbouřenci nastražili na silnici.

Opět hoří ropovod z Kirkúku, který zapálila nastražené nálož.

Zajištěna munice pro povstalce

V neděli však uspěli i iráčtí policisté, kteří zadrželi nákladní automobil s 3000 náboji. Zajistila je policie v Karbale. Řidič ovšem odmítl, že by vezl munici povstalcům do Fallúdži. V Karbale byl také zadržen Iráčan a taškou plnou výbušnin a při společné akci iráckých a amerických sil byly v okolní poušti nalezeny další zbraně a munice.

Reklama

Výběr článků

Načítám