Hlavní obsah

Rusko stáhne své občany z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/BAGDÁD

Rusko evakuuje všechny své občany z Iráku. Operace začne ve čtvrtek a Moskva plánuje, že jen z Bagdádu odletí celkem sedm letadel. Oznámil to ve středu mluvčí ministerstva pro mimořádné situace. Speciálně vypravené lety odstartují během zítřka také z Kuvajtu.

Článek

V současnosti pobývá v Iráku 533 ruských občanů. Dalších 263 lidí, kteří nyní pracují pro ruské společnosti zejména na obnově válkou zničeného ropného průmyslu, pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu a Moskva s nimi v rámci evakuačního plánu počítá rovněž.

První letadlo Iljušin 62 vypravovaný z Moskvy přiletí do Iráku zítra ráno. Lidé, kteří budou evakuováni, byli do Bagdádu svážení z celé země během pondělí a úterý. V metropoli jsou nyní ubytovaní a přísně střežení.

Společnost Intereněrgoservice v reakci na výzvu stáhnout všechny pracovníky oznámila, že ještě neví, zda vyslyší přání úřadů. V Iráku má zhruba 300 zaměstnanců.

Ministerstvo o stažení občanů rozhodlo v pondělí po únosu osmi ruských a ukrajinských inženýrů. Ti byli po 17 hodinách propuštěni s tím, že Rusko nemá v Iráku vojáky a bylo v minulosti proti zahájení války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám