Hlavní obsah

Rumsfeld v Basře poděkoval vojákům za vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld přiletěl ve středu do jihoirácké Basry. Jde o nejvýše postaveného člena americké vlády, který navštívil Irák poté, co před čtyřiceti dny Spojené státy zahájily úder na režim Saddáma Husajna. Šéf Pentagonu je na týdenním turné po zemích Perského zálivu, kde jedná s představiteli zemí regionu.

Foto: Petr Krupička
Článek

Do Basry, která je po Bagdádu druhým největším iráckým městem a je pod kontrolou spojeneckých britských sil, přiletěl z Kuvajtu letounem MC-130 v doprovodu vojáků speciální jednotky v černých uniformách, kteří na každém kroku střeží jeho bezpečnost.

Rumsfelda doprovází americký generál David McKiernan.

Rumsfeld poděkoval Britům

Rumsfeld do Iráku přiletěl poděkovat koaličním jednotkám za účast v úspěšné válce a bude zde jednat o redukci americké vojenské přítomnosti v oblasti. Na letišti v Basře jej přivítal generálmajor Robin Brimm, jehož britská divize kontroluje oblast Basry.

"Podstatné je, že bylo osvobozeno mnoho inteligentních, energických lidí," prohlásil Rumsfeld. "Dostali se z útlaku vskutku brutálního, zvrhlého režimu," dodal.

Po příjezdu si Rumsfeld dal na letišti s hostiteli šálek kávy a sušenky a poděkoval generálmajorovi Brimmovi za "nevšední vojenské vítězství".

Naposledy v Iráku jednal s Husajnem

Rumsfeld byl naposledy v Bagdádu v prosinci 1983 za války Írán-Irák (1980-1988). Při této návštěvě se tajně setkal se Saddámem Husajnem. Jeho tehdejší pobyt znamenal sblížení mezi Spojenými státy a Irákem, poznamenala agentura AFP.

Ve Fallúdži stříleli Američané do lidí

Mezitím američtí vojáci zastřelili v iráckém městě Fallúdža dva demonstrující Iráčany, sdělila katarská televizní stanice Al-Džazíra. Zpravodajský server ananova.com hovoří o jednom mrtvém. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám