Hlavní obsah

Při pádu transportního Herculesu zemřelo nejméně 9 vojáků

BAGDÁD/LONDÝN

Transportní letadlo C-130 J Hercules britského královského letectva se v neděli odpoledne zřítilo 40 kilometrů severozápadně od Bagdádu. Při katastrofě zemřelo podle BBC nejméně britských 9 vojáků. Sky news uvádějí 15 obětí. Příčina nehody není zatím známa.

Foto: Vratislav Konečný

Poutní chrám Panny Marie Sedmibolestné na Cvilíně nad Krnovem

Článek

O nehodě informoval mluvčí britské armády: "Můžeme potvrdit, že britský Hercules havaroval ve středním Iráku. Příčinu pádu zatím neznáme." Sílí však podezření, že stroj by sestřelen, protože v oblasti panovalo dobré počasí. Vicemáršál letectva Tony Mason uvedl: "Obávám, se že to velmi dobře mohla být nepřátelská akce."

Vyšetřování příčin nehody bude obtížné, protože k ní došlo nad nepřátelským územím.

V prvním vyjádření se nehovořilo o obětech. "Nejsme ani schopni potvrdit, zda posádka a pasažéři jsou v bezpečí," dodal mluvčí. Nebylo totiž známo, kolik lidí bylo na palubě stroje, jehož trosky jsou rozptýleny na značné ploše.

Podle informací z vojenských zdrojů letěl Hercules z Bagdádu do Baladu, kde se nachází velká americká základna. Spekuluje se, že na palubě byli příslušníci speciálních jednotek SAS. Tony Marsahl uvedl, že je to "teoreticky možné", ale že kdyby tam byli, tak to ministerstvo obrany stejně nepotvrdí. 

Britský premiér Blair přislíbil, že rodiny obětí odškodní, přičemž uctil jejich památku slovy: "Británie ani svět nikdy nezapomenou".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám