Hlavní obsah

Italové byli dva týdny před útokem anonymně varováni

Právo, Jaroslav Zbožínek (Řím)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský list La Stampa ve čtvrtek bez dalších podrobností napsal, že už dva týdny před středečním útokem, při němž Itálie utrpěla v rámci vojenské operace největší ztrátu od konce druhé světové války, dostalo italské velitelství v Iráku anonymní varování, že se může stát terčem teroristické akce.

Foto: Michal Pěch

Tomáš Sikora (HC Kert Park Praha) v obranném zákroku proti střele Martina Konečného (HbK Karviná) v prvním utkání letošní sezony

Článek

Italská média včera rovněž připomněla, že před měsícem odvysílala televize al-Džazíra zvukovou nahrávku připisovanou Usámu bin Ládinovi.

Bin Ládin varoval

"Ponecháváme si právo udeřit v příhodnou dobu a na příhodném místě proti každé ze zemí, které se podílejí na této nespravedlivé válce, obzvlášť proti Británii, Španělsku, Austrálii, Polsku, Japonsku a Itálii," uváděl hlas, který experti americké zpravodajské služby CIA později označili za bin Ládinův.

Přesto až do středečního krveprolití se služba 2700 Italů, především ženistů, specialistů na odminování a 400 policistů, vyslaných do akce letos v červnu v rámci operace Antický Babylón, odehrávala relativně v klidu, přesněji řečeno bez velkých konfliktů.

V polovině srpna došlo k menším šarvátkám, kdy bývalí iráčtí vojáci demonstrovali za vyplacení žoldu. O několik dní později se italští vojáci dostali do přestřelky, ale nikdo nebyl zraněn.

Země zůstává v šoku

 "Probodli Itálii srdce," zní titulek včerejšího vydání listu Il Messaggero. "Středeční vzkaz byl jasný - už nejsme miláčky arabského světa," napsal Il Giornale. Vystřízlivění z iluzí vystihl za mnohé Italy trenér fotbalové reprezentace Giovanni Trapattoni: "Můžeš si myslet, že je to všechno daleko, dokud tě to nedohoní."

Vlajky na státních budovách jsou na půl žerdi a televize vysílala celý den rozhovory s příbuznými obětí, které večer přivezl do Itálie speciální letoun s ministrem obrany Antoniem Martinem. Diváci se např. dozvěděli o tragédii otce dvou dětí, policisty Alfia Ragazziho (39), který měl obejmout svou rodinu v sobotu na slavnosti na uvítanou na Sicílii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám