Hlavní obsah

Irák: rok vězení pro Američana za zabití zraněného

BAGDÁD

K roku vězení odsoudil v pátek vojenský tribunál Spojených států úřadující v Bagdádu amerického vojáka Cardenase Albana za loňskou vraždu těžce zraněného iráckého nezletilce. Za tento zločin stejný soud poslal v prosinci 2004 na tři roky do vězení také Albanova spolubojovníka Johnyho Horneho.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Vojáci zabili šestnáctiletého Iráčana Kásima Hassana 18. srpna v bagdádské čtvrti Sadr.

Za takový zločin americká vojenská justice zpravidla ukládá doživotní trest vězení, ale vzhledem k údajně uzavřené dohodě před procesem bylo zřejmé, že tresty budou nižší.

Vraždě předcházela střelba vojáků USA na popelářský vůz. Američané jeho posádku podezírali, že pokládá podomácku vyrobené nálože v ulicích. Hassanovi se podařilo z hořícího vozidla dostat.

Podle svědků zůstal ležet na zemi vážně zraněn. Horne a Alban uvedli, že stříleli z milosrdenství. "Když jsem ho našel, dospěl jsem k závěru, že je třeba ukončit jeho utrpení. Dal jsme mu ránu z milosti. Byl jsem přesvědčen, že mu už nelze pomoci," řekl loni Horne před tribunálem.

Kromě trestu odnětí svobody byl degradován, propuštěn z armády a byla mu snížena mzda. Stejný postihl soud vyměřil v prosinci i Hornemu. Ten si však ve vězení pobude ještě o dva roky déle než Alban, tj. tři roky.

Další americký voják - Erick Anderson - bude souzen za to, že vraždě nezabránil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám