Hlavní obsah

Irácký sebevrah zabil tři americké vojáky a těhotnou ženu

Novinky, Lenka Hloušková, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Výbuch automobilu v těsné blízkosti vojenského stanoviště v západním Iráku zabil 3 americké vojáky, těhotnou ženu a řidiče vozu, jenž byl podle amerických zdrojů dalším z iráckých sebevrahů.

Článek

"Těhotná žena vystoupila velmi rychle z automobilu a pak začala křičet. V tu chvíli vůz vybuchnul a zabil vedle cestujících také tři naše vojáky, dva další zranil," popisuje minuty těsně před výbuchem Pentagon ve vydané zprávě pro tisk.

USA obviňují Irák z krvavých praktik

Američané v ní také napadli Bagdád, že používá k boji "nečisté a děsivé" prostředky. "Čím krvavější režim je, tím zvrhlejší taktiku používá," dodal k incidentu mluvčí americké armády v oblasti Jim Wilkinson.

Atentát se stal už včera večer severozápadně od Bagdádu, zhruba 120 kilometrů do syrských hranic. Pentagon však událost oznámil až dnes těsně po poledni našeho času s tím, že "celou událost prověřoval".

Atentáty se opakují

Podobný incident se stal již dříve. Muž, který předstíral, že je taxikářem, podnikl sebevražedný útok, při němž na stanovišti americké armády zemřeli čtyři vojáci. "Čím zoufalejší je tento režim, tím zoufalejší se stává jeho taktika. Tohle je nejnovější tragický příklad," řekl Wilkinson.

Při jiném incidentu v pondělí američtí vojáci rozstříleli irácké civilní vozidlo a zabili až 11 Iráčanů, převážně žen a dětí, protože se obávali sebevražedného útoku. Iráčané, kteří palbu přežili, řekli, že se pouze snažili dostat do bezpečí k americkým liniím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám