Hlavní obsah

Irácký premiér se netrvá na své funkci v nové vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HALABDŽA/BAGDÁD

Ve čtvrtek se konala první schůze iráckého parlamentu. Trvala čtyřicet minut. Předseda zvolen nebyl. Premiér Ibráhím Džaafarí po ní uvedl, že  v nové vládě nemusí obsadit post premiéra. V této funkci ho nechtějí ani sunnité, ani Kurdům.

Článek

Džaafarí po schůzi sdělil, že netrvá na funkci premiéra: "Pokud můj lid žádá, abych odstoupil, tak to udělám. Sunnité a Kurdové nesouhlasí se šíitským návrhem, aby ve funkci zůstal dosavadní premiér. Spory o podobu vlády poznamenaly i čtvrteční ustavující schůzi parlamentu. Iráčtí poslanci složili přísahu, avšak nezvolili svého předsedu. Čtyřicetiminutové jednání vedl nejstarší člen sunnita Adnan Pačačí. Přítomen byl i americký vyslanec.

Sunnita Adnan Pačačí, který jednání vedl, sdělil, že podle ústavy má sice být na ustavujícím zasedání zvolen předseda parlamentu a jeho dva zástupci, ale že se politické bloky na předchozí konzultaci dohodly, že jednání "zůstane otevřeno, dokud nebude dosaženo politické shody".

Vyzval také Iráčany, aby se vyhnuli občanské válce, která by znamenala "národní katastrofu".

Kvůli první schůzi byl v Bagdádu zakázán provoz aut.

Demonstrující Kurdové vypálili památník obětem

Vzpomínky na chemický útok proti Kurdům v Halabdži skončily ve čtvrtek tragédií, když asi dva tisíce Kurdů zaútočily na památník. Policie použila proti davu ostré náboje. Čtrnáctiletý mladík byl zabit a dalších osm lidí zraněno.

Demonstrace měla připomenout 18. výročí chemického útoku, při němž zahynulo v Halabdži na 5000 lidí. Protest směřoval proti místní vládě, která prý neřeší situaci ve městě, kde panuje bída. Lidé ráno na příjezdové silnici k městu postavili betonové zátarasy, aby zamezili vstupu vládních konvojů. V ulicích visí transparenty s nápisy o zkorumpované vládě a nesplněných slibech. Občané jsou zklamáni, že vláda nepomohla rodinám obětí z roku 1988 a nijak město nerozvíjí.

Halabdža leží v provincii Sulajmáníja. Spravuje ji kurdská strana Vlastenecký svaz Kurdistánu, v jehož vedení je irácký prezident Džalál Talabání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám