Hlavní obsah

Iráčané za 24 hodin zabili pět amerických vojáků

– IRÁK

Podle amerických armádních zdrojů bylo v posledních čtyřiadvaceti hodinách při útocích zabito pět vojáků USA. Poslední byl zabit při granátovém útoku v neděli ráno, když byly přepadeni příslušníci 1. expedičního sboru námořní pěchoty 30 km od Bagdádu.

Foto: Lenka Hatlapatková
Článek

Tři ze zabitých střežili dětskou nemocnici ve městečku Bákubá, další zahynul v sobotu při útoku na kolonu na předměstí hlavního města. Od oficiálního ukončení bojů zemřelo při útocích už 49 amerických vojáků. Útoky se vystupňovaly před očekávanou týdenní návštěvou amerického velícího generála Richarda B. Myerse.  

Mluvčí armády USA Nicole Thompsonová z násilí obvinila opět přívržence sesazeného diktátora Saddáma Husajna. Dneškem vyvrcholil snad nejkrvavější týden v bojích iráckých vzbouřenců proti Američanům od 1. května, kdy USA oznámily konec hlavních bojů. Iráčané zabili v posledních dnech 13 Američanů.

V době zvyšujícího se násilí se Japonsko zavázalo poslat na pomoc Američanům své síly. Také španělští a bulharští vojáci jsou již na cestě.

Nenávist proti okupantům roste

Úterní zabití Saddámových synů, Udaje a Kusaje, vyvolalo naději, že odpor se sníží a že jeho členové budou demoralizováni. Smrt synů však podle všeho vyvolala naopak touhu po pomstě a vlnu útoků. 

Útočníci nemusejí být zákonitě přívrženci bývalého režimu, ale jen odpůrci americké přítomnosti, usoudila agentura Reuters. Uvedla, že od zahájení války v Iráku 20. března bylo podle hrubých odhadů zabito 6000 až 7800 iráckých civilistů. Někteří z nich zahynuli po válce.

Například v sobotu zabili Američané podle místních obyvatel za nejasných okolností dva civilisty v muslimském svatém městě Karbalá.

Čtyři Američané obviněni z týrání zajatých Iráčanů

Čtyři američtí vojáci byli obviněni ze špatného zacházení s válečnými zajatci v Iráku. S odvoláním na činitele americké armády to v sobotu oznámila agentura Reuters. "Vyšetřuje se údajné špatné zacházení s několika válečnými zajatci ze strany několika vojáků," řekl Nick Balice z centrálního vedení americké armády v Tampě.

Vyšetřování se týká událostí, k nimž došlo v polovině května v zajateckém táboře Bucca, kde bylo během války proti Iráku drženo asi 7000 lidí. Tábor, který vybudovali Britové u iráckého přístavu Umm Kasr na jihovýchodě země, řídila americká vojenská policie.

Dotyčné čtveřici je připisováno bití, kopání a lámání kostí Iráčanů. Obvinění špatné zacházení se zajatci popírají a tvrdí, že ke zranění Iráčané přišli, když se Američané bránili jejich útoku.

Mezinárodní organizace Amnesty International (AI) tvrdila,že Američané špatně zacházejí se zajatci, již v červnu. Prohlášení AI, že "podmínky, v nichž jsou zajatí Iráčané drženi, mohou představovat kruté, nelidské či ponižující zacházení nebo trestání, což je zakázáno mezinárodním právem", ale Pentagon odmítl.

Do Iráku již míří posily

Japonský parlament v sobotu schválil vyslání jednotek do Iráku. Otevřel tím cestu k prvnímu rozmístění japonských sil v bojové oblasti od konce druhé světové války. Japonci po váhání vyslyšeli volání Američanů po mobilizaci spojenců s cílem podílet se na vojenských a finančních nákladech okupace Iráku, poznamenala agentura AFP.

Podobnou pomoc slíbila dvacítka států v čele s Polskem, které bude z pověření USA spravovat oblast středního Iráku. Do Iráku už přijely tři stovky z plánovaných 2300 polských vojáků, kteří budou součástí asi devítitisícového mezinárodního kontingentu. V příštích týdnech dorazí do polského sektoru v Iráku 1300 španělských a 500 bulharských vojáků. V sobotu odjely na pomoc Američanům první jednotky těchto dvou zemí.

Produkce ropy roste

Produkce ropy, která v Iráku představuje klíčový zdroj příjmů, vzrostla na více než milión barelů denně z dosavadních 800 000 barelů. "Produkce na jihu země se pohybuje mezi 600 000 a 700 000 barelů denně a na severu je 500 000 barelů. Na jihu by produkce mohla do konce měsíce dosáhnout miliónu barelů denně," řekl v neděli irácký ministr ropného průmyslu Sámir Abbás Ghazbán agentuře Reuters.

Britská armáda na jihu země vyřešila sabotáže, které byly zdrojem nejistoty ovlivňující výrobu a vývoz ropy. Iráčtí ropní představitelé dnes také oznámili, že se neuskutečnily žádné další útoky na severoirácký ropovod, který dodává ropu do Turecka. Ten byl v minulých týdnech terčem několika sabotáží.

Reklama

Související články

Saddám Husajn chystal partyzánskou válku

Technici americké armády s pomocí iráckých dělníků zahájili demolici domu, v němž byli v úterý zabiti synové bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna Udaj...

Výběr článků

Načítám