Hlavní obsah

Do Iráku by se měli vrátit inspektoři OSN, USA vyšlou svůj tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy posílají do Iráku tisícičlenný tým, který tam má nalézt zbraně hromadného ničení. Do Iráku by se však také měli vrátit zbrojní inspektoři OSN. Stane se tak poté, co jim k tomu dá zelenou RB OSN. V New Yorku to prohlásil šéfinspektor OSN Hans Blix. USA si ale nepřejí brzký návrat inspektorů OSN a chtějí zbraně nalézt raději samy.

Foto: Lucia Nováková

Půlnoční výjezd hasičů na sídliště Sever v Kopřivnici.

Článek

Většina z 15 členů Rady bezpečnosti OSN si přeje, aby se inspektoři do Iráku vrátili a mohli dokončit svou práci. Ověření, zda Irák již nemá zbraně hromadného ničení, je podmínkou zrušení sankcí, které byly vyhlášeny proti Iráku před téměř 13 lety.

Přestože Američané nechtějí zapojit inspektory OSN,  Blix předpokládá, že Washington bude potřebovat návrat týmu OSN, pokud bude chtít zajistit věrohodnost svého vyšetřování.

Blix: jsem zvědav, co Američané najdou

Na otázku, zda by Irák mohl mít pravdu, když popírá, že by měl nějaké zbraně hromadného ničení, Blix odpověděl, že je "snad trochu více nakloněn věřit" Bagdádu, než když začala válka.

"Nikdy jsme netvrdili, že Irák má zbraně hromadného ničení, i když jsme to nemohli vyloučit. Teď uvidíme, zda Londýn a Washington měli pravdu. Jsem velmi zvědav a mohu jim jen popřát štěstí při jejich pátrání," prohlásil Blix v rozhovoru pro nejnovější vydání německého týdeníku Der Spiegel.

Americký vyšetřovací tým zřejmě povede některý americký generál. Budou se skládat z příslušníků americké armády, vládních zpravodajských analytiků, civilních vědců i soukromých expertů zaměstnaných na základě kontraktů.  

Před americkou armádou stále stojí úkol nalézt v Iráku zbraně hromadného ničení. Vláda prezidenta George Bushe dlouho tvrdila, že režim Saddáma Husajna vlastní tyto zbraně, které představují hrozbu pro bezpečnost USA. Nynější úsilí podle televizní stanice CNN ukazuje sílící přesvědčení činitelů Pentagonu, že Američané sami zbraně hromadného ničení v Iráku nenajdou, ale že budou muset nabídnout odměny Iráčanům, aby jim prozradili, kde je mohou nalézt.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve čtvrtek prohlásil, že americké týmy sotva objeví nějaké zakázané zbraně bez pomoci Iráčanů obeznámených s programem jejich vývoje. Najdeme lidi, kteří nám pomohu tyto zbraně najít, řekl Rumsfeld s tím, že režim Saddáma Husajna se naučil je dobře skrývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám