Hlavní obsah

Čeští vojenští policisté budou učit kolegy v Iráku

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Šedesátka českých vojenských policistů má brzy odjet do jihoirácké Basry. Měli by tam své kolegy učit střílet či vyšetřovat dopravní nehody. Záleží však na rozhodnutí parlamentu.

Foto: Magistrát města Plzně

Předností interaktivního průvodce je okamžitá dostupnost potřebných informací.

Článek

Policisté, které bude šéfovat Jiří Neubauer, velitel vojenské policie z Tábora, jsou již připraveni k odletu.

Nebudou prý pátrat po zbraních

"Jednotka je připravená, technika tam je ještě od polní nemocnice a osoby přepravíme vlastními prostředky," uvedl náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

Obrana předpokládá, že všech 81 příslušníků kontingentu by v jihoirácké Šaíbě, asi 25 kilometrů od Basry, mělo být do 18. prosince.

Češi by měli dohlížet nad činností irácké policie, cvičit ji na akademii i na policejních stanicích a mají i jistit britskou divizi, u které budou čeští vojáci umístněni.

"Neměli by hledat ukryté zbraně, vpadávat do domů místních obyvatel nebo rozhánět demonstrace. To nemají v mandátu," prohlásil Štefka.

Češi v Iráku celý rok 2004

Vojenští policisté by měli v regionu Basra sloužit celý příští rok. Náklady na jejich pobyt armáda vyčíslila na 250 miliónů korun.

"Předpokládáme, že rotace bude tříměsíční, vzhledem k tomu, jak jsou lidé v této oblasti exponováni," uvedl velitel české vojenské policie Oldřich Kubát. Dodal, že budou čtyřikrát rotovat s tím, že možná někteří půjdou dvakrát.

Prozatím čeští vojáci rotovali po půl roce, a nikoli po čtvrt roce, jak je tomu třeba u amerických či britských jednotek.

Dopravní nehody, výcvik řidičů

Podle Neubauera jsou mezi jeho muži instruktoři, kteří budou vyučovat podle centrálně vytvořených osnov.

"Přihlásili jsme se k odbornostem a předmětům, které jsme schopni vyučovat. Mezi ně patří šetření dopravních nehod, řidičský výcvik, služební zákroky, střelecká výuka atd.," podotkl Neubauer.

Parlament by měl dnes jednat nejen o policistech do Iráku, ale i o českých příslušnících společné česko-slovenské jednotky v balkánském Kosovu.

Anketa

Souhlasíte s vysláním českých policistů do Iráku?
ANO
44,9 %
NE
55,1 %
Celkem hlasovalo 118 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám