Hlavní obsah

Bush chce v Iráku postavit nové vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký prezident George Bush v pondělí večer řekl, že Spojené státy postaví novou moderní věznici místo Abú Ghrajbu, který proslul jako mučírna za bývalého režimu Saddáma Husajna a stal se, jak dodal Bush, i "symbolem ostudného chování několika amerických vojáků". Američtí vojáci týrali ve věznici zajaté Iráčany.

Foto: Baletní škola Ballerine

Baletní škola Ballerine

Článek

Velení americké armády uvedlo, že jde o individuální selhání vojáků. Týrání už řeší vojenský soud v Bagdádu. Padl už i první trest. [celá zpráva]

V projevu na škole pozemního vojska v pensylvánském Carlisle Bush dále uvedl, že Spojené státy čekají v Iráku ještě krušné dny a zdůraznil, že navzdory předání moci místní vládě zůstane americká armáda v zemi tak dlouho, jak "to bude zapotřebí".

Podle komentátorů, kteří analyzovali Bushův projev krátce po jeho pronesení, se prezident vyhnul i náznakem jakémukoli datu odchodu amerických jednotek z Iráku. Americká veřejnost sleduje situaci v Iráku se znepokojením.

Nynější projev je první z řady, které chce Bush pronášet do 30. června, kdy Spojené státy předají správu země do rukou Iráčanů. Cílem projevů je uklidnit Američany, kteří považují postup prezidenta v Iráku za chaotický.

Bush: Klidně pošlu více vojáků

Bush zdůraznil, že prvním krokem k novému Iráku bude předání "plné svrchovanosti" prozatímní irácké vládě, pro kterou vybírá osobnosti vyslanec OSN Lachdar Barhími ve spolupráci s americkými představiteli.

Dalším krokem k novému Iráku je podle Bushe zajištění občanského života a bezpečnosti, k čemuž Spojené státy napomohou výcvikem nových iráckých bezpečnostních sil. Neméně významné bude vybudování infrastruktury, mezinárodní pomoc a konání voleb, ze kterých vzejde vláda a nová ústava země ke konci roku 2005.

S předáváním svrchovanosti Iráčanům se však podle Bushe budou aktivizovat teroristé i zbytky příznivců Saddámova režimu. "Před námi budou obtížné dny," přiznal Bush.

Prezident uvedl, že v Iráku je nyní 138 000 amerických vojáků, což je úroveň se kterou Spojené státy počítají i v budoucnosti. "Pokud budou potřebovat více mužů, pošlu jim je," dodal Bush dále a upozornil, že čím dál tím více zodpovědnosti za bezpečnost bude přebírat irácká strana.

Uvedl, že americká armáda zůstane v Iráku i po předání moci, ale bude součásti mezinárodních sil, které vzniknou na základě rezoluce, jejíž návrh předložily Spojené státy a Velká Británie Radě bezpečnosti v pondělí. Americké jednotky však budou pod americkým velením, řekl Bush.

Anketa

Je podle vás nutné stavět v Iráku novou věznici?
Ano
23,9 %
Ne
54,2 %
Nevím
21,9 %
Celkem hlasovalo 402 čtenářů.

Abú Ghrajb

  • leží ve stejnojmenném městečku, asi 30 km západně od Bagdádu
  • plány na výstavbu jsou z 50. let 20. století
  • výstavbu nařídil v roce 1963 ministr práce a sociálních věcí Abdal Karím Haní - skončil v ní v 90. letech za údajný pokus svrhnout Husajna
  • věznici postavili Britové, dokončili ji v roce 1969
  • rozkládá se na 115 hektarech
  • hlídají ji strážní ze 24 věží
  • věznění sloužili i jako pokusné osoby pro program vývoje chemických a biologických zbraní
  • Američané po svržení irácké vlády loni v dubnu Abú Ghrajb okamžitě využili pro vlastní účely. Uvěznili tam 3400 lidí
  • nyní je v káznici na 3000 vězňů

Zdroj ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Padl první trest za týrání iráckých vězňů

Vojenský soud v Bagdádu ve středu potrestal rokem vězení týrání Iráčanů v Abú Ghrajb. Příslušník armády Spojených států Jeremy Sivits (24) se stal vůbec prvním...

Výběr článků

Načítám