Hlavní obsah

Brzy vyhrajeme, podřežte jim krky, vyzval Saddám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký prezident Saddám Husajn pronesl dnes ráno v irácké televizi svůj druhý projev od zahájení americké vojenské ofenzívy na Irák. V předtočeném projevu prezident vyzval svůj národ k boji ve jménu džihádu. Doslova své vojáky vyzval, aby nepřátelům podřezali krky

Foto: Petr Teplík

Z nádraží přímo na loď

Článek

Prohlásil, že cizí agresoři budou brzy poníženi a vyhnáni ze země.

"Bůh je náš svědek. Obětuje vše, aby podpořil své vojáky a pokořil agresory," prohlásil Husajn. Několikrát Iráčanům připomněl, že jsou božími vojáky, a aby pamatovali na džihád. Zdůraznil, že nepřítel bude trpět a bude bolestně poražen. Irácký národ naproti tomu s pomocí boží slavně zvítězí.

Buďte trpěliví a Bůh vám přinese vítězství!

Irácký prezident národ vyzval, aby byl trpělivý při zesíleném bombardování. Opakovaně prohlašoval: "Bůh je velký a přinese nám vítězství." Svůj lid oslovoval "mí skvělí Iráčané", Iráku provolával slávu a označoval jej za zemi džihádu, zemi lidskosti. Několikrát zdůraznil, že je na svůj národ velice hrdý. "Má hrdost na vás je bezbřehá." V závěru projevu vyjmenoval několik iráckých velitelů a vyzdvihl jejich zásluhy v boji.

Irácká televize Saddáma Husajna ukázala poprvé ve čtvrtek, chvíli po prvním americkém bombardování Bagdádu. I tehdy vyzýval svůj národ a arabský svět k odboji a sliboval jim vítězství.

"Ďábel bude poražen", "vetřelcům se ubráníme," řekl označuje přitom Spojené státy za "tyrany století". Od prvního televizního projevu se však rojily dohady, zda nebyl předtočen a odvysílán ihned po útoku, aby vyvrátil četné spekulace o údajném zranění či dokonce zabití prezidenta.

Zpravodajci spojenců trvají už jen na sanitce

Američtí a britští představitelé několikrát s takovými tvrzeními vystoupili. Starší syn Udaj byl dokonce prohlášen za mrtvého. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld v neděli v televizi NBC uvedl, že podle řady informací z irácké metropole přišel Saddám o život. "Jsou tu také informace, které říkají, že byl zraněn," doplnil Rumsfeld.

Mike O´Brien, náměstek britského ministra zahraničí, v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC informoval: "Po útoku jsme získali informace, podle kterých byl z místa bombardování Saddám Husajn odvezen v sanitce. Někteří tvrdili, že byl zraněn, podle jiných dokonce mrtev."

Podle něj však není pravděpodobné, že by prezident opravdu přišel o život. "Je-li zraněn, nejedná se o vážné zranění," dodal. "Konec konců všechno to jsou jenom spekulace. Jediné, co můžeme říci, a to na základě svědectví očitého svědka, je to, že byl (Saddám Husajn) odvezen sanitkou." Iráčtí představitelé spekulace tohoto druhu několikrát dementovali.

Reklama

Související témata:

Související články

USA obvinily Rusko z technické pomoci Iráku

Spojené státy v neděli oficiálně v Moskvě protestovaly proti prodeji protitankových raket, techniky pro noční vidění a moderní elektroniky protivzdušné obrany...

VÝVOJ UDÁLOSTÍ 24. března

22:40 - Dosud nejintenzivnější nálety zažilo večer severoirácké město Mosul, uvedla agentura Reuters. Dobytím Mosulu by si spojenecké jednotky usnadnily...

Výběr článků

Načítám