Hlavní obsah

Britský voják vypovídá o týrání zajatců

Novinky, Daily Mirror
LONDÝN

Skandál s týráním iráckých zajatců sílí nejen v USA, ale také ve Velké Británii. Listu Daily Mirror poskytl týden po zveřejnění aféry podrobnosti třetí voják, jehož jméno podobně jako v případě předchozích dvou příslušníků Královského lancasterského pluku, zůstalo utajeno.

Foto: Orlické Záhoří (archiv)

Helmut Dohnálek při zahájení výstavy symbolicky poklepal kladívkem, jež položilo základy k rekonstrukcím přístupových cest k hraničnímu přechodu.

Článek

Voják označovaný jako "C" působil v Basře a přicházel do styku se zajatci. Viděl, jak se s nimi zachází. Byl přítomen čtyř případů tvrdého mlácení. Hovoří i o případu ubitého vězně.

"V září zemřel po výslechu šestadvacetiletý syn velitele iráckého policejního šéfa. Kdyby nezemřel ve vazbě, tak by se o to nikdo ani nestaral," uvedl voják "C" a dodal: "Rodinám bitých a zneužívaných vězňů se říkalo jen málo."

Vzhledem ke svému zařazení voják "C" leccos viděl: "Pracoval jsem nedaleko. Když jsem si šel zakouřit, běžně jsem slyšel údery facek a kopanců. Že vězni neměli možnost na sebe mluvit a my na ně křičeli, je v pořádku, ale dva dny neustálého bití - to je příliš. Ti chlapi dostávali neustálou nakládačku. Hlavní věcí bylo, aby vězni měli ruce nahoře a dali se bít do žeber. To se dělo při každém pohybu, při střídání stráží..."

Údery však nedostávali vězni jen do žeber. "Když sundali vězňům pytle z hlavy, bylo vidět, že mají zlomené nosy a rozbité obličeje."

Desátník mačkal zajatci oči

Voják "C" neviděl, že by někdo z Britů močil na zajatce, jak se uvádělo v první zprávě, ale přiznává, že o tom slyšel. Viděl však jiné případy brutálního mučení: "Jednou z nejhorších věcí, o níž mohu svědčit, je případ, když jeden desátník (jméno redakce Daily Mirroru zná, ale neuvedla je) demonstroval, co si může dovolit udělat. Šel k jednomu vězni, který měl na obličeji pytel a zatlačil mu prsty do očí, až ten člověk začal bolestí řvát."

Voják "C" také hovořil o situaci při výsleších. "Dokud zajatci nebyli vyslechnuti, tak je nenechali spát a nedostali jíst ani pít. Byli nuceni zaujímat nepohodlné pozice, klečet se zdviženýma rukama. Zůstávali tak několik hodin. Když spolupracovali, dostali napít nebo cigaretu, ale pořád seděli ve vlastní moči."

"Jiné vězně zase nechávali na horkém iráckém letním slunci, v Basře je nejtepleji mezi červencem a listopadem. Někdy dokonce museli být u horkých výfuků," dodal ještě.

Důstojníci o mučení věděli

Podle vojáka "C" se těchto činů dopouštěla tak stovka Britů z tisíců nasazených. Voják "C" přitom uvedl,  že někteří důstojníci věděli, co se děje, a dokonce podporovali strážné v tomto jednání, protože si mysleli, že jim to pomůže získat lepší informace.

Podle ministerstva obrany se voják "C" dostavil na vojenskou policii, kde byl vyslechnut v souvislosti se špatným zacházením s iráckými vězni. Žádná osoba ale zatím zatčena nebyla.

Šéfredaktor listu Piers Morgan v rozhovoru pro BBC už předtím ujistil, že voják "C" je připraven poskytnout vojenské policii jména osob, které za mučení nesou odpovědnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám