Hlavní obsah

Britové při obsazování částí Basry přišli o tři vojáky

ČTK, Skynews, IRNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA

Britské vojenské síly obsadily většinu Basry. Pod kontrolou iráckých obránců zůstalo historické centrum města. Mluvčí britských sil Chris Vernon řekl, že v tuto chvíli by bylo nebezpečné vyslat tam obrněná vozidla. V bojích probíhajících od rána padli tři britští vojáci. Uvedlo to britské ministerstvo obrany.

Foto: PČR

Hledaný Martin Kwasnica

Článek

Dodal, že britské jednotky jsou rozmístěny na třech frontách jižně a severně od Basry a v centrální části oblasti. Řekl, že se vojáci snaží fidájíny, příslušníky polovojenských jednotek věrných Saddámu Husajnovi, z jejich pozic vylákat, aby nemuseli ohrožovat civilisty a ničit jejich majetek. Fidájínové se ukrývají v soukromých domech, školách, mešitách a nemocnicích.

Mluvčí britských ozbrojených sil na spojeneckém velitelství v Kataru plukovník Chris Vernon potvrdil televizní stanici Sky News už ráno, že tři bojové skupiny 7. obrněné brigády pronikly do druhého největšího iráckého města.

Podle Vernona jsou obránci oslabeni, a proto se Britové rozhodli pro útok: "Byla to příležitost, naskytly se vhodné podmínky, tak jsme na to šli." Současně sdělil, že nejde o průzkum bojem: "Britští vojáci vstoupili do města, aby tam zůstali. Domníváme se, že máme nyní dost sil, abychom  v operaci uspěli."

V noci britští příslušníci commandos obklíčili jižní část města a připravili tak prostor pro nástup obrněné brigády. U Basry se bojuje už dva týdny, přičemž v posledních dnech britské ozbrojené síly město obklíčily a,  jak uváděly, smyčku kolem něj stahovaly.

Ranní nálety si vyžádaly podle televize al-Džazíra životy 17ti civilistů včetně devíti dětí.

Útok na chemického Aliho a další představitele režimu

Bitové včera děly a letadly zaútočili na ve městě na dům bratrance Saddáma Husajna generála Madžída, přezdívaného chemický Ali. Z důvěryhodných informací měli informaci, že je v domě právě přítomen.

Vernon ovšem neví, jaký byl Madžídův osud, zda byl zabit. Potvrzena je pouze smrt jeho osobního strážce. [celá zpráva]. Madžídovu smrt důrazně popřely irácké zdroje. Jeho dům bude prozkoumán.

V posledním týdnu podnikaly speciální britsské jednotky pravidelné útoky na domy, v nichž podle nich měli bydlet čelní představitelé strany Baas a fídajínů.

Zvláštní přílohy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám