Hlavní obsah

Americký voják dostal za vraždu Iráčana tři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Amerického vojáka Johnnyho Horna, který se v pátek přiznal k zavraždění zraněného iráckého chlapce, poslal soud na tři roky do vězení. Navíc ho zbavil hodností a bude propuštěn z armády.

Foto: Alena Zavoralová

ilustrační, rok 2016

Článek

Třicetiletý poddůstojník Horne zabil šestnáctiletého Iráčana 18. srpna v bagdádské čtvrti Sadr, kde se soustřeďují šíitští povstalci. Mladík byl těžce zraněný a Horne se hájil tím, že střílel z milosrdenství.

"Když jsem ho našel, dospěl jsem k závěru, že je třeba ukončit jeho utrpení. Dal jsme mu ránu z milosti. Byl jsem přesvědčen, že mu už nelze pomoci," řekl americký voják před tribunálem.

Za takový zločin americká vojenská justice zpravidla ukládá doživotní trest vězení, ale vzhledem k uzavřené dohodě před procesem bylo zřejmé, že trest bude nižší.

Vraždě předcházela střelba amerických vojáků na popelářský vůz, jehož posádku Američané mylně podezírali, že pokládá podomácku vyrobené nálože v ulicích. Chlapci se podařilo vyprostit se z hořícího vozidla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám