Hlavní obsah

Američané útočí na Mosúl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSÚL/FALLÚDŽA

Na 1200 příslušníků amerických ozbrojených sil v úterý zahájilo za podpory vrtulníků a tanků operaci v severoiráckém městě Mosúl, jejímž cílem je zabránit rebelům v útocích na policejní stanice. Ve Fallúdži se vyšetřuje případ, kdy před kamerou americký voják zastřelil raněného Iráčana.

Článek

Nad ránem vojáci betonovými bloky zablokovali pět mostů přes řeku Tigris, které spojují západní a východní část Mosúlu. Podle svědků se poblíž americké základny na severním okraji města ozývaly výbuchy a střelba. Povstalci údajně vyhodili do vzduchu tři policejní stanice, které předtím obsadili.

Americké síly tvrdí, že už žádná z policejních stanic ve městě není v rukou vzbouřenců. Ti jich v minulém týdnu přepadli nejméně šest. Podle některých amerických velitelů se do tohoto severoiráckého města přesunula část povstalců z Fallúdže. Kvůli situaci ve městě byl zbaven funkce mosúlský policejní šéf brigádní generál Mohammed Barhaví.

Třetí největší irácké město Mosúl představuje významný strategický bod, je branou k severoiráckým ropným polím a leží na cestě do Turecka, po které jsou zásobovány americké jednotky.

Ve Fallúdži zastřelili raněného

Ve Fallúdži ustávají boje, i když část rebelů se ještě stále brání na jihu města. Další se skrývají v budovách ve městě. Bojovníkům dochází munice i jídlo. To chybí i obyvatelům. Američtí vojáci stále brání humanitárním konvojům vjet do města a z tlampačů vyzývají civilisty, kteří potřebují pomoc, aby se obrátili na americké vojáky. Podle některých zdrojů je město plné raněných, k nimž se kvůli postoji Američanů nemůže dostat pomoc. ČTK to potvrdila i prezidentka mezinárodní zdravotnické organizace Helios Taťjána Horáková.

Zásah ve městě má svůj skandál. Kameraman americké televize NBC natočil, jak americký voják zabil raněného neozbrojeného Iráčana. Případ vyšetřuje americká námořní pěchota, která vojáka odvolala z akce, dokud se nezjistí, zda porušil zákon.

Záběr pořízený v sobotu ukazuje, jak američtí vojáci vstupují do mešity, z níž v pátek stříleli ozbrojenci. Na její podlaze leželi tři těžce zranění Iráčané. Kevin Sites z NBC incident popisuje takto: "Jeden voják namířil na hlavu jednoho ze zraněných. Byl to starší muž a Američan řekl, že ten člověk jen předstírá, že je mrtev. Ozval se výstřel a další z vojáků řekl: 'Tak teď už mrtvý je'."

Nejasné okolnosti

Kevin Sites uvádí, že tři muži zůstali v mešitě po pátečních bojích, při nichž bylo deset povstalců zabito a pět zraněno. Všichni tři už byli ošetřeni jinou jednotkou, dva byli přikryti plachtou.

Podle BBC byl ten, který střílel před kamerou, v boji zasažen do brady a jeho kolega z jednotky přišel o život, když ho zabily výbušniny nastražené u těla mrtvého iráckého bojovníka.

Generálplukovník americké námořní pěchoty John Sattler, které velel celé operaci, slíbil, že se událost vyšetří a zjistí se, zda "příslušník námořní pěchoty jednal v sebeobraně, porušil vojenské zákony či selhal".

Reklama

Související témata:

Související články

Irácká vláda: operace ve Fallúdži skončila

Rozsáhlá vojenská operace proti povstalcům v iráckém městě Fallúdža skončila. Bylo při ní zabito asi 1000 rebelů a 200 zajato. Oznámil to v sobotu v Bagdádu...

Výběr článků

Načítám