Hlavní obsah

Al-Kajdá prý nástupce Zarkávího ještě nemá

– DUBAJ/KÁHIRA

Al-Kajdá v Iráku ve čtvrtek odmítla tvrzení, že jmenovala zástupce svého zraněného vůdce abú Músy Zarkávího. Nástupcem měl být podle sdělení zveřejněném na internetu Abú Hafs Karní. Další internetové prohlášení však předchozí infromaci popřelo.

Článek

"Karní si získal proslulost provedením těch nejtvrdších operací a náš šajch (Zarkáví) by si vybral jeho a jeho skupinu pro těžké akce," citovala agentura AP z nejnovějšího prohlášení skupiny.

Jeho autentičnost ovšem nebylo možné ověřit, stejně jako v případech ostatních internetových zpráv Zarkávího organizace. Později se na stránkách vzbouřenců objevila další zpráva, podepsána údajným mluvčím skupiny, která informace o jmenování Zarkávího zástupce dementuje.

"Popíráme to, co bylo zveřejněno o jmenování jistého Abú Hafse nebo člověka jakéhokoliv jiného jména," citovala z nového prohlášení Al-Káidy v Iráku agentura Reuters.

Zarkáví opustil Irák

Už v úterý skupina jordánské teroristy Zarkávího na téže internetové stránce oznámila, že je její vůdce zraněn, a vyzvala stoupence, aby se za něj modlili. Pravdivost zpráv o zranění potvrdil ve čtvrtek irácký ministr vnitra Bajan Bákir Súlagh.

Příslušnou informaci prý obdržel před pěti dny, řekl podle agentury Reuters na tiskové konferenci v Bagdádu. Zdroj však neprozradil a odbyl novináře prohlášením, že je "to jeho práce, vědět (o věcech)."

Ve středu se pak objevila na webové stránce jedné z islámských organizací zpráva od muže jménem Chálidí, který s odvoláním na zdroje blízké bojovníkům z Iráku sdělil, že abú Músá Zarkáví z Iráku uprchl do některé ze sousedních zemí. Doprovázejí ho prý dva arabští lékaři, kteří mu ošetřují průstřel plic.

USA vypsaly na Zarkávího odměnu 25 miliónů dolarů. Americká armáda nepovažuje zprávy o jeho zranění za ověřitelné a nepřestává po něm pátrat.

Za věrohodnou naproti tomu považuje informaci o Zarkávího zranění šéfredaktor londýnského arabského listu Al-Kuds al-Arabí Abdal Barí Atván. S poukazem na to, že pod úterní oznámením je podepsán muž pověřený komunikací skupiny se světem, i na skutečnost, že skupina do 24 hodin zprávu nedementovala, jak to v případě mylných informací vždy činila, vyjádřil Atván přesvědčení, že Zarkáví je skutečně těžce zraněn.

"Domnívám se, že Zarkáví umírá. To oznámení byla předehra k informaci o jeho smrti," tvrdí Atván.

Reklama

Související témata:

Související články

Zarkáví byl prý zraněn v boji

Jordánec abú Músa Zarkáví (38), po Usámu bin Ládinovi nejhledanější muž světa, je zraněn. Na své internetové stránce to v úterý oznámila irácká odnož...

Výběr článků

Načítám