Hlavní obsah

Krádeží během léta přibývá. Hlídat chalupu a domácnost se dá i z mobilu

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je pro zloděje velmi atraktivní sezónou, během června až srpna totiž stoupne počet výjezdů k vloupání až o 21 %. Vyplývá to z analýzy společnosti Securitas. Poradíme, jak si můžete zabezpečit domácnost i svépomocí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvody letního nárůstu incidentů jsou různé. „Hlavní příčinou naší zvýšené pohotovosti je, že v letních měsících mění lidé své zvyky, často cestují a zaběhnutý režim ve střežených objektech se tak naruší,“ vysvětluje Michal Špelina, ředitel centrály nouzových služeb Securitas.

Podle něj to dokazují statistiky za uplynulých 12 měsíců. „Její Centrála nouzových služeb eviduje ve třech letních měsících (červen-srpen) v průměru o 21 % výjezdů více než v jiných měsících,” zdůraznil.

„Loňský červenec a srpen s průměrným počtem 2783 výjezdů dokonce předčily i oslavy konce roku. Týká se to zejména rodinných domů a drobných provozoven,“ doplnil Špelina s tím, že v době dovolené se je možné chránit i krátkodobě pronajatým zabezpečovacím balíčkem za cenu od 150 Kč/den.

Instalaci zvládne kdokoliv

Kdo chce však zabezpečení na delší dobu, zpravidla se neobejde bez sofistikovanějšího systému. Jejich instalace se přitom nemusí obávat ani méně zkušení uživatelé. Existuje celá řada nejrůznějších sad, s jejichž pomocí je možné zabezpečit domácnosti proti nezvaným návštěvníkům. Za pozornost přitom stojí především ty chytré, které se dají obsluhovat chytrým telefonem klidně z druhého konce planety.

Patrně není velkým překvapením, že u bezpečnostních sad naleznou lidé vše potřebné v jednom balení. Základem bývá zpravidla centrální jednotka, ke které se připojují jednotlivá čidla a další senzory.

Centrální jednotka komunikuje se senzory bezdrátově v rámci domácí WiFi sítě či prostřednictvím jiného bezdrátového standardu. Sady zpravidla obsahují detektor pohybu. Ten, jak už samotný název napovídá, dokáže monitorovat vytyčený prostor. Další součástí sady je magnetický kontakt. Ten dokáže totiž monitorovat dveře či okna a upozornit uživatele na to, pokud dojde k jejich otevření.

Nedílnou součástí většiny sad je pak dálkový ovladač. S jeho pomocí můžete odemykat či zamykat střežený prostor, pokud zrovna nemáte po ruce chytrý telefon.

Foto: archív výrobce

iSmartAlarm ISA1G

Foto: archív výrobce

BEDO Ajax Hub

Foto: archív výrobce

Piper-NV

Foto: archív výrobce

Danalock V3

Foto: archív výrobce

Home Center Lite v kitu s dalšími senzory

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám