Hlavní obsah

Princezny, válečníci i jaderná katastrofa. Nejlepší hry letošního jara

Novinky, mif

S novými hrami se během letošního jara doslova roztrhl pytel. Vývojáři se snaží nalákat především na tituly pro konzole nové generace, stranou ale nezůstaly ani novinky pro klasické počítače.

Upoutávka na hru Metro ExodusVideo: Deep Silver

 
Článek

Prakticky všechny nové hry mají jedno společné. Jejich tvůrci se snažili využít potenciál nového hardwaru, lákají tak na daleko věrnější grafiku s oslnivými detaily.

Prim v tomto ohledu hrají především počítačové tituly, které podporují technologii ray tracingu neboli česky sledování paprsků, díky čemuž nabídnou dechberoucí realistickou grafiku.

Díky technologii ray tracing dokážou grafiky věrohodně vykreslit každou scénu ve hře. Speciální RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Děj příslušného titulu dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samého s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Čekání na nové konzole

Ve světě konzolí se čeká na příchod nových modelů, které by se měly objevit v tomto a nadcházejícím roce. V současnosti nicméně prim hrají tři modely, titulem nejvýkonnější konzole na světě se chlubí Xbox One X.

Srdcem tohoto herního stroje je osmijádrový čip od AMD, který udává pracovní tempo při frekvenci 2,3 GHz. Grafické jádro tvoří 40 speciálně upravených výpočetních jednotek taktovaných na 1172 MHz. Díky tomu si mohou hráči užít hraní i v rozlišení 4K.

Citelně vyšší dávku výkonu nabízí ve srovnání s předchůdcem také PlayStation 4 Pro. Nabízí výkon 4,2 TFLOPS, a to především díky procesoru AMD Jaguar i přepracované grafice AMD Radeon. Tato konzole je primárně stavěná na hraní ve Full HD, i když některé hry běží také ve standardu 4K. V tomto rozlišení je možné také sledovat s pomocí konzole například filmy a další videa.

Trojlístek největších výrobců televizních konzolí uzavírá Nintendo Switch. Ta se však místo na největší výkon snaží hráče nalákat na jiný koncept hraní. Switch je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty stačí jen jedno.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může mít ovladač v každé ruce, případně jeden může půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě lze i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Warhammer Chaosbane: hrdinské fantasy

Už za dva týdny vyjde dlouho očekávané hrdinské fantasy Warhammer Chaosbane. Tato hra, která čerpá inspiraci z klasických titulů tohoto žánru, jako jsou Diablo 3 či Grim Dawn, se od tradičních her typu hack’n’slash odlišuje tím, že nabízí napínavý herní zážitek a dynamickou hratelnost se spoustou možností úprav.

Tvůrci navíc slibují, že když hráči celý titul dohrají, mohou jej spustit znovu a ještě objeví hromadu nového obsahu, který předtím nebyl k dispozici. Warhammer Chaosbane, který bude k dispozici pro PC i televizní konzole, by tak měl hráče bavit dlouhé desítky hodin.

Upoutávka na hrdinské fantasy Warhammer: ChaosbaneVideo: archív tvůrců

První hack’n’slash zasazené do fantasy světa Warhammeru je s příběhem, který napsal oficiální spisovatel pro GamesWorkshop Mike Lee. Doprovází jej soundtrack od skladatele Chance Thomase, který složil také písně pro titul The Lord of the Rings Online.

Hra nabídne čtyři odlišné charaktery, z nichž každý má jiný herní styl, schopnosti a konkrétní možnosti úprav. Bestiář nabídne přes 70 příšer, které všechny slouží bohům Chaosu a jedinečné bosse.

Hrát je přitom možné sólo či až ve čtyřech hráčích, a to lokálně nebo on-line. Rozhraní a třídy doplňkových postav jsou přitom kompletně navržené pro kooperaci. Kromě příběhového režimu a režimu s lovem bossů se vám nekonečné množství dungeonů a týdenních výzev postará o ještě intenzivnější herní zážitek.

  • Platformy: PC, PS4, Xbox One
  • Cena: 1399 Kč (PC); 1799 Kč (konzole)

Anthem: prozkoumávání, nebezpečí a záhady

Srdcem hry Anthem je zážitek soudržnosti a spolupráce. Pusťte se v týmu až se třemi dalšími hráči do kooperativních dobrodružství, ve kterých vynikne vaše týmová souhra i individuální schopnosti.

Anthem

Strategická role a funkce každého hráče v týmu je těsně svázána s výběrem zbroje Javelin. Vydávejte se spolu na výpravy nebo povolejte přátele, aby vám pomohli s náročnějšími výzvami. Hra bude postupně odkrývat poutavý příběh s nezapomenutelnými postavami. Inteligentní a plynulý systém vyhledávání hráčů zaručí, že pro svá dobrodružství vždy snadno a rychle najdete spoluhráče.

Jakmile se rozhodnete vstoupit do herního světa jako svobodný bojovník, vyberete si ze své sbírky špičkových bojových obleků Javelin – tyto zbroje svým pilotům propůjčují neuvěřitelné útočné i obranné dovednosti. Můžete se pohybovat závratnou rychlostí, svištět vzduchem či bezpečně prozkoumávat vodní hlubiny. Během hry můžete soustavně vylepšovat jak svoje dovednosti pilota Javelin, tak bojové a pohybové vlastnosti bojových obleků.

Porážením mocných nepřátel budete sbírat zkušenost a odnášet si užitečnou kořist a plněním herních milníků se budou zpřístupňovat jedinečné možnosti vizuálních úprav, které dají konkrétní tvář vašim úspěchům a dovednostem.

  • Platformy: PC, PS4, Xbox One
  • Cena: 1399 Kč (PC); 1799 Kč (konzole)

The Princess Guide: kdo usedne na trůn?

Titul The Princess Guide zavede hráče do země, kterou zmítá válka a chaos. V ní se přitom hned na začátku objevuje nové zlo, kterému musí čelit čtyři princezny z různých království. Ty se musí naučit, jak dovést své lidi k vítězství.

Na první pohled křehké dívky tak vymění střevíčky a půvabné šaty za kovanou zbroj. Jako zkušený rytíř si můžete vybrat princeznu jako svou učednici. Naučíte ji umění války a společně potlačíte zlo, které ohrožuje vaši zemi.

The Princess Guide

Díky tomu, že vaše volby přímo ovlivňují, jak vaše princezna bojuje, získává vojenský trénink zcela nový význam. Každá princezna má svůj unikátní příběh a vaše volby ovlivňují, jak se bude odvíjet. Budete cvičit pomstychtivou Veronicu, nenasytnou Liliartii, galantní Monomarii nebo dračí princeznu Alpanu?

Bojiště se stává v průběhu hry stále intenzivnější. Posílejte své princezně rozkazy přímo na bitevním poli a sledujte, jak si poradí s nepřátelskými silami. Jejich úspěšnost je přímo ovlivněna vašimi volbami.

Z řádků výše je tedy patrné, že schopnosti princezen, a tedy i případný úspěch v bitvách záleží přímo na vás. Během konverzací a bitev ji můžete pochválit či pokárat, abyste zlepšili jejich bojové schopnosti.

  • Platforma: Switch
  • Cena: 1099 Kč

Generation Zero: přepište dějiny

Vítejte ve Švédsku v 80. letech 20. století. Ve hře Generation Zero je ale úplně všechno jinak než v kronikách. Místní obyvatelé se ztratili a po ulicích se nyní toulají stroje neznámého původu.

Upoutávka na hru Generation ZeroVideo: archív tvůrců

Prozkoumejte tento obrovský otevřený svět a odhalte tajemství vetřelců, zdokonalte svou bojovou strategii a připravte se vrátit úder. V Generation Zero vyhrává ten, kdo přežije. Plňte mise a výzvy v otevřeném světě a rozluštěte záhadu, zatímco budete hledat zbraně a zásoby, které vám pomohou přežít. Takticky kombinujte zbraně, schopnosti a vybavení, abyste nalákali, ochromili a zničili své nepřátele.

Hrajte sami nebo se spojte do týmu až se třemi kamarády, spolupracujte a kombinujte své jedinečné schopnosti, abyste přemohli nepřátele. Spolupracujte a přežijte – někteří nepřátelé jsou příliš silní, abyste na ně zaútočili napřímo, a právě tehdy byste měli použít kradmou taktiku, pohybovat se tiše, využívat nepřátelských smyslů a získat výhodu díky prostředí.

Mezi kořistí najdete i oblečení a účesy, abyste si mohli připomenout svůj oblíbený styl 80. let 20. století a bojovat proti strojům stylově.

  • Platformy: PC, PS4, Xbox One
  • Cena: 849 Kč (PC); 949 Kč (konzole)

Metro Exodus: boj o holý život

Třetí díl Arťomova putování nás opět zavede do post-apokalyptické Moskvy, ze které se však poprvé podíváme i do divoké ruské divočiny. V obrovských nelineárních úrovních budeme prozkoumávat krajinu a pokračovat v příběhu inspirovaném knihami Dmitrije Gluchovského. Děj hry obsáhne celý rok od jara, léta, podzimu až po krutou nukleární zimu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Metro Exodus

Čtvrt století po nukleární válce, která zdevastovala Zemi, se několik tisíc přeživších stále snaží přežít pod ruinami Moskvy v tunelech metra. V průběhu času bojovali proti zmutovaným bestiím a paranormálním jevům a utrpěly mnoho ztrát v občanské válce. Nyní ale jako Arťom musíte opustit metro a vést svou skupinu vstříc dobrodružství napříč kontinentem v postapokalyptickém Rusku a hledat nový život na východě.

Prozkoumejte ruskou divočinu napříč obrovskými a nelineárními levely a postupujte dál v napínavém příběhu, který se rozprostírá napříč celým rokem – od jara přes léto a podzim až do hluboké jaderné zimy. Metro Exodus pokračuje je Arťomovým zatím nejrozsáhlejším dobrodružstvím.

Cestu na východ vám usnadní Aurora, velice modifikovaná parní lokomotiva a její osádka. O jejím osudu budete rozhodovat díky systému rozhodnutí, které budou mít mnohé dopady jak na vaše soudruhy, tak na celý příběh, což zaručuje skvělou znovuhratelnost.

  • Platformy: PC, PS4, Xbox One
  • Cena: 1299 Kč (PC); 1699 Kč (konzole)

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám