Hlavní obsah

Jak vybrat elektronickou čtečku knih

Novinky, mif

V dnešní době si můžete na dovolenou zabalit bez nadsázky klidně i celou knihovnu. Řeč přitom není samozřejmě o klasických papírových knihách, ale o elektronických čtečkách, které jsou daleko skladnější a lehčí. Poradíme, jak se v nabídce obchodů neztratit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtečky lze rozdělit do dvou základních kategorií, s černobílým monitorem vyrobeným z elektronického papíru a s LCD displejem. Druhá zmiňovaná kategorie ale v podstatě již spadá mezi klasické počítačové tablety. Obě technologie mají své přednosti i omezení.

Elektronický papír se více podobá klasické knize, obrazovka tedy není podsvícená, díky čemuž je tento panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou. Nutno podotknout, že některé nové modely jsou již podsvícené.

U textu můžete zvolit několik odstínů šedi a samozřejmě měnit velikost fontu. Díky tomu šestipalcový displej bohatě stačí pro čtení i jedincům se slabším zrakem. Elektronický papír však neumožňuje rychlé změny obrazu, při překreslování tak vždy chvilku čekáte. Z tohoto důvodu není prakticky možné takovéto čtečky použít pro sledování videí.

Jednoduché hry i přístup na internet

Některé modely se však multimediální vyžití snaží nabídnout i tak. Možné je na nich hrát jednoduché hry, omezeně přistupovat na internet nebo prostřednictvím nich poslouchat uložené hudební soubory. Pokud se chystáte se čtečkou věnovat i takovýmto činnostem, je vhodné vybírat mezi modely s paměťovou kartou.

Nutné je také si rozmyslet, zda si vystačíte s wi-fi připojením. Na trhu lze totiž narazit také na modely s 3G připojením, díky kterému je pak možné nejen nakupovat knihy prakticky kdekoliv, ale zároveň přistupovat na internet i na cestách.

Výdrž klidně i několik týdnů

Poslední, ale o to důležitější předností čteček, jejichž displej je vyroben z elektronického papíru, je nízká energetická náročnost. Bez elektrické zásuvky se klidně obejdou i několik týdnů, zatímco čtečky s LCD displeji musíte dobíjet zpravidla každý den.

Má tedy vůbec cenu se poohlížet po modelech s LCD panely? Odpověď je jednoznačně ano. Někteří uživatelé totiž ocení jejich všestrannější možnosti využití. Přece jen většina jich je postavena na platformě Android, díky čemuž je do nich možné doinstalovat prakticky libovolnou aplikaci. Na trhu jich jsou dnes již statisíce.

Jejich podsvícené displeje jsou sice většími žrouty elektrické energie, ale zároveň je možné je používat i v noci bez lampičky a není žádný problém na nich sledovat klidně i videa ve vysokém rozlišení. Nutno podotknout, že na ostrém slunci je však čitelnost horší – displeje se lesknou.

Foto: archív výrobce

Amazon Kindle Oasis 2 představuje jednu z nejluxusnějších elektronických čteček, čemuž odpovídá i pořizovací cena. (7700 Kč)

Foto: archív výrobce

PocketBook 614 Basic 3 je jedna z nejlevnějších čteček na trhu. Má šestipalcový displej s rozlišením 800x600 pixelů. (1900 Kč)

Foto: archív výrobce

Čtečka C-TECH Lexis má podsvícený šestipalcový displej, číst je tak možné klidně i v noci. Cena: 2700 Kč

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Apple iPad Pro

Foto: archív výrobce

Galaxy Tab A 10.5

S mobilem nebo tabletem

Při výběru modelů s LCD displeji se navíc nemusíte omezovat pouze na tradiční výrobce elektronických čteček. S e-booky si totiž dovede poradit prakticky libovolný tablet, stejně tak je možné číst knihy také na chytrých telefonech, byť to není s ohledem na menší displej vždy pohodlné.

Některé smartphony a tablety již dokonce mají programy pro čtení elektronických knih předinstalované. Jejich funkce jsou však často značně omezené, stejně jako škála podporovaných formátů. Doinstalovat je však možné inteligentnější aplikace.

Nook

Čtečka Nook od společnosti Barnes & Noble je podle svých tvůrců napojena na největší elektronickou knihovnu.

Stahovat je možné více než 30 miliónů různých titulů, v češtině však nabídka není tak bohatá jako u konkurenčních aplikací se zaměřením na tuzemský trh. Kromě široké škály nabízených titulů aplikace zaujme svým intuitivním ovládáním a přehlednou správou zakoupených knih. Stejně tak pohodlné je i samotné čtení knih. Aplikace však s uživatelem nekomunikuje v češtině.

Foto: archív tvůrců

Nook

Moon+ Reader

K nejpopulárnějším a nejlépe hodnoceným aplikacím na platformě Android pro čtení elektronických knih patří Moon+ Reader. Tento program je v základu nabízen zdarma, obsahuje však reklamu. Zbavit se jí je možné zakoupením verze Pro v přepočtu za 50 Kč.

To ale není vše, co verze Pro přináší, získáte také řadu prémiových funkcí – například po zatřesení mobilem začnou být knihy automaticky předčítány nahlas. Popularitě se Moon+ Reader těší také díky podpoře celé řady formátů: epub, mobi, chm, cbr, cbz, umd, fb2, txt, html, rar, zip nebo OPDS.

Foto: archív tvůrců

Moon+ Reader

Wooky

Česká čtečka elektronických knih Wooky je k dispozici pro chytré telefony a počítačové tablety, které jsou postavené na platformách Android, Apple iOS a Windows Phone. Dokonce si ji můžete stáhnout také na stolní počítače s Windows. Ve všech verzích je k dispozici zdarma.

Na těchto strojích je pak s Wooky možné číst e-knihy, e-časopisy, a dokonce i poslouchat audioknihy. Díky tomu, že aplikace pochází z českých luhů a hájů, je nabídka tuzemských titulů opravdu široká. Dohromady je možné stahovat přes 10 000 e-knih, téměř 200 různých časopisů a 750 audioknih.

Foto: archív tvůrců

Wooky

Alza Media

Čtečka známá jako Publero Mobile se před časem přejmenovala na Alza Media. Není žádným tajemstvím, že za ní stojí stejnojmenný internetový obchod. V první řadě slouží tato mobilní aplikace ke čtení časopisů, novin a v neposlední řadě také knih.

Jak už samotný název napovídá, využít ji je nicméně možné také k dalším multimediálním činnostem. Je tak klidně možné se prostřednictvím ní koukat i na filmy, v databázi jsou jich stovky a nechybějí ani ty nejnovější. Stejně tak mají uživatelé na výběr z různých hudebních alb a audioknih.

Foto: archív tvůrců

Alza Media

Audiotéka

Jak už vyplývá ze samotného názvu, aplikace Audiotéka není primárně určena ke čtení knih, ale k jejich poslechu. To je možné na tabletech a telefonech postavených na platformách Android, iOS a Windows. Stejně tak je ale možné audioknihy přehrávat po stažení na počítači nebo v autě.

Nabídka Audiotéky je opravdu široká a čítá několik stovek děl, přičemž se zaměřuje výhradně na česky mluvené tituly, několik desítek audioknih je nicméně k dispozici také v cizích jazycích. V portfoliu Audiotéky naleznete detektivky, komedie, naučnou literaturu apod.

Foto: archív tvůrců

Audiotéka

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám