Hlavní obsah

Jak zabezpečit počítač, tablet i mobil

Novinky, mif

Pod vánočním stromkem řada lidí objevila nový počítač, tablet nebo chytrý telefon. Na všechna tato zařízení mohou zaútočit počítačoví piráti, a tak je vhodné je co nejdříve začít proti kybernetickým nájezdníkům chránit.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Nebezpečí číhá na uživatele nejčastěji na internetu. Stejně tak se ale nezvaní návštěvníci mohou ukrývat na přenosných médiích, jako jsou nejrůznější externí disky a USB flashky. Zabezpečit je tedy vhodné jakékoliv zařízení i ve chvíli, kdy není připojeno k internetu.

Obzvláště to platí o chytrých telefonech a tabletech, které se objevují v tuzemských domácnostech stále častěji. Celá řada lidí si přitom ani neuvědomuje, že tato mobilní zařízení mohou být napadena úplně stejně jako klasické počítače.

Útočí stále častěji

A toho si jsou vědomi také samotní kyberzločinci, kteří se v celém letošním roce zaměřovali na mobilní přístroje stále častěji. Počty útoků vzrostly podle bezpečnostních expertů o desítky procent.

Pokud se počítačoví piráti dostanou například k přihlašovacím údajům do internetového bankovnictví, jsou jen krůček od vybílení účtu. Stačí, aby se jim podařilo na telefon propašovat dalšího nezvaného návštěvníka, který dovede odchytávat SMS zprávy pro potvrzení plateb.

Právě proto je důležité chránit antivirovými programy a dalšími bezpečnostními nástroji nejen PC, ale také chytré telefony.

Specializované programy

Před podobnými záškodníky dokážou počítače, tablety i chytré telefony ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do něj propašovali nezvané návštěvníky.

Řada bezpečnostních programů je nabízena úplně zadarmo. Tvůrci vydělávají především na reklamě, která se v takových aplikacích zobrazuje. Případně také v některých případech omezují funkčnost bezpečnostních programů. Některé antiviry například dovedou škodlivé kódy najít, ale na jejich smazání je nutné zakoupit již plnou verzi aplikace.

Avast Free Antivirus: bezplatná ochrana z Česka

Na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš program, který nazvali anti-virus advanced set (AVAST). Ten se za svou existenci stal velice populárním.

Foto: archív tvůrců

Avast Free Antivirus

Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo. Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, která nejsou tolik výkonná.

Ad-Aware Pro Security: jednoduchá obsluha

Odstranit většinu počítačové havěti stisknutím jednoho jediného tlačítka dokáže program Ad-Aware Pro Security. Ten si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koňmi, dialery, keyloggery i hijackery.

Foto: archív tvůrců

Ad-Aware Pro Security

Úspěšnost programu v odstraňování počítačového smetí je podle testů velice vysoká. Hledání nezvaných návštěvníků je však velmi důkladné, a tudíž i zdlouhavé, což může v některých situacích nepříjemně snižovat výkon počítačové sestavy.

Nevhodné je tak jeho nasazení na pomalejších strojích, jako jsou malé a levné netbooky.

Eset Family Security: zatočí s hackery

Balík bezpečnostních aplikací Eset Family Security se snaží ochránit nejen stolní počítače, ale také mobilní telefony a počítačové tablety. Obsahuje antispyware, osobní firewall, antispamový filtr či například antivirus. Různých funkcí je v balíku nespočet.

Foto: archív tvůrců

Eset Smart Security

Kdybychom mohli vyzdvihnout jednu nejužitečnější, pravděpodobně by šlo o vychytávku zvanou AntiTheft. Tento modelu se snaží zamezit krádežím a ztrátám počítačů. Posloužit tak může například, pokud budete pohřešovat svůj notebook. Jednoduše se stačí přihlásit do on-line portálu služby a nechat si svůj stroj ukázat na mapě.

Vyzkoušet Eset Family Smart Security je možné zdarma, plná licence pro celou rodinu pak vyjde na 1600 Kč. V prodeji je ještě o stovku levnější balík zvaný Eset Smart Security, který je určený pro jeden počítač. Ten však nenabízí nástroje určené pro zabezpečení tabletů a mobilů.

Anti-keylogger: odhalí neodhalitelné

Některé škodlivé kódy si hrají s uživateli na schovávanou. Řeč je například o programech, které zaznamenávají stisk kláves. Ty se snaží zůstat co nejdéle v utajení, aby mohly odchytávat přihlašovací údaje a další citlivé informace.

Foto: archív tvůrců

Anti-keylogger

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například Anti-keylogger.

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. Ve zdarma dostupné verzi ukáže, kde se škodlivý program nachází. Smazat ho je ale nutné ručně, protože vyřadit záškodníka z provozu dokáže pouze placená verze aplikace.

ZoneAlarm free: zeď proti kybernetickým nájezdníkům

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován ve Windows. Jeho hlavní úkol je stejný, bránit počítač proti nezvaným návštěvníkům. Program je velice jednoduchý na obsluhu a neustále běží na pozadí operačního systému, přesto je jeho přínos nepopiratelný.

Foto: archív tvůrců

ZoneAlarm free

Uživatel si u něj může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. Tím, že neustále běží na pozadí a v podstatě sleduje neustále síťovou komunikaci, může občas vytěžovat hardware počítače, a dokonce i zpomalovat připojení. To je daň za bezpečí. V placené verzi navíc dokáže Zone Alarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo vyhledat zdroj útoku.

Avira Mobile Security: jde to i zadarmo

Pokud sáhnete po levnějším balíku od Esetu, který neobsahuje zabezpečení mobilních zařízení, případně jiném konkurenčním řešení, můžete chytré telefony a počítačové tablety ochránit před škodlivými kódy pomocí antivirového programu Avira Mobile Security.

Foto: archív tvůrců

Avira Mobile Security

Ten na zmiňovaných zařízeních funguje v podstatě úplně stejně jako antivirové aplikace na klasických stolních počítačích. Dokáže tedy monitorovat soubory proudící ze zařízení a do něj, a pokud narazí na podezřelý nebo infikovaný soubor, uživatele na to upozorní. V zachytávání hrozeb je přitom podle zkušeností uživatelů nástroj od společnosti Avira poměrně úspěšný.

Tento bezplatný antivirus toho ale umí daleko více. V případě ztráty zařízení jej dokáže najít a ukázat jeho umístění na mapě, přístroj však musí být připojen k internetu. Pokud nejde z nějakého důvodu získat zařízení zpět, je možné jej na dálku zamknout, nebo dokonce i vymazat.

  • Kde stahovat: internetové obchody s mobilními aplikacemi Apple iTunes a Google Play

Může se vám hodit na Seznamu:

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám