Hlavní obsah

Plantronics RIG 400 Dolby v testu: lehká sluchátka pro hráče

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především na hráče cílí sluchátka RIG 400 Dolby od společnosti Plantronics, které si odbyly premiéru před pár týdny. Novinka se snaží zaujmout především nízkou hmotností a pohodlnou konstrukcí, i když v testu příjemně překvapila také kvalitou reprodukce.

Foto: archív výrobce

Plantronics RIG 400 Dolby

Článek

Společnost Plantronics není v našich končinách tak známá jako některá zvučnější jména, přesto tento podnik patří k předním světovým výrobcům audio komunikačních zařízení pro korporátní a domácí použití. Jeho produkty jsou určeny především pro použití s mobilními zařízeními a pro hráče.

Foto: mif, Novinky

Plantronics RIG 400 Dolby

Foto: mif, Novinky

Náušníky jsou velmi pohodlné.

A právě na poslední zmiňovanou kategorii cílí také novinka Plantronics RIG 400 Dolby. Výrobce tvrdí, že sluchátka byla designovaná pro použití s televizní konzolí Xbox One, nicméně stejně tak je lze využít také u konkurenčních herních platforem či klasických počítačů.

Sluchátka mají robustní rám, který je ovšem i přesto lehký – s hmotností 210 g patří k nejlehčím herním sluchátkám na trhu, celá řada podobně velkých konkurentů přitom váží často více než 300 g. A tento rozdíl jde po pár hodinách nošení rozhodně znát.

Jednotlivé díly je možné měnit

Hlavním výrobním materiálem konstrukce je plast. Samotné mušle jsou pak tvořeny z měkkých pěnových polštářů, měkčená je také hlavová opěrka. V praxi se sluchátka nosí velmi pohodlně. Výška sluchátek se upravuje automaticky nasazením na hlavu – hlavová opěrka totiž volně vyjíždí/zajíždí díky pružině a zastaví se přesně tam, kde má, neboť samotná sluchátka se zaklesnou o uši.

Foto: mif, Novinky

Hlavová opěrka je také velmi pohodlná.

Foto: mif, Novinky

Hlavová opěrka je také velmi pohodlná.

Mimochodem výrobce při návrhu myslel i na ty nejmenší detaily. Například nápisy označující pravé a levé tlačítko se tak ukrývají uvnitř mušlí, aby zbytečně nehyzdily vzhled samotných sluchátek.

Zajímavé je také to, že výrobce počítá s tím, že si majitelé budou chtít sluchátka různě upravovat. Díky speciální konstrukci si tak lidé mohou snadno vyměnit velké izolující náušníky za menší volnější anebo si můžete vyměnit rám sluchátek za jiný. Tyto prvky se však prodávají zvlášť.

Bohatý zvuk

Testovaná sluchátka jsou vybavena dynamickými 40 mm měniči, podporují technologii Dolby, tedy jinými slovy technologii prostorového zvuku, a jsou kompatibilní mezi platformami díky 3,5mm jack konektoru. Na kabelu je mimochodem umístěn i dálkový ovladač hlasitosti a mikrofonu.

Mikrofon je odnímatelný a připojuje se do levého sluchátka, jeho frekvence je 100 Hz – 10 kHz. Frekvence sluchátek se pak pohybuje v rozmezí 20 Hz – 20 kHz. Pro úplnost dodejme, že impedance je 32 ohmů, maximální výstupní výkon 40 mW a citlivost 111 dBSPL/V.

Foto: mif, Novinky

Sluchátka jsou velmi pohodlná.

Foto: mif, Novinky

Detailní pohled na připojený mikrofon

Většina herních sluchátek má značně zesílené basy, aby co nejvíce vynikly nejrůznější překvapivé scény ve hrách. U testovaného modelu tomu tak překvapivě není. Výšky a středy nejsou nijak dramaticky přehlučeny a zvuk lze považovat za poměrně vyvážený. Celkově má zvuk bohatší nádech a rozhodně neurazí ani náročnější uživatele.

To ocení především jedinci, kteří kromě hraní her budou sluchátka používat i ke sledování filmů či poslechu hudby. Je jasné, že audiofilové zvolí úplně jiné modely, ale při poslechu hudby se testovaný kousek také neztratí.

Odnímatelný mikrofon

Zvukové podání je u hlavního hrdiny dnešní recenze poměrně čisté až zhruba do 85 % hlasitosti. Nad touto hranicí již dochází ke zkreslení, avšak ani při nejvyšším stupni hlasitosti nejde slyšet žádné bručení, chrčení či pískání. Odhlučnění je díky uzavřené konstrukci mušlí velmi solidní, s hraním tak nebudou mít majitelé problém ani v případě, že své doupě sdílí s dalšími spolubydlícími.

Velmi praktický je i odnímatelný mikrofon. Když jej nepoužíváte, jednoduše jej vycvaknete. Konstrukce mikrofonu je mírně ohebná, takže se dá jeho konec nastavit tak, aby směřoval přesně před ústa. Díky tomu je jím zaznamenaný zvuk velice čistý a dobře slyšitelný i v hlučnějším prostředí.

Foto: mif, Novinky

Pravá strana sluchátek

Foto: mif, Novinky

Pravý i levý kanál jsou označeny písmeny.

Závěrečné hodnocení

Sluchátka Plantronics RIG 400 Dolby se v tuzemských obchodech nabízejí podle nákupního rádce Zboží.cz za 1440 Kč, což je částka víceméně odpovídající střední třídě. A na tu nabízí tento model solidní zvukové podání. Pochválit si zaslouží také za lehkou konstrukci a velmi příjemnou ergonomii.

Technické parametry sluchátek Plantronics RIG 400 Dolby

Konektor: jack 3,5 mm

Mikrofon: ano, odnímatelný

Typ sluchátek: headset, náhlavní

Frekvenční rozsah: 20 Hz – 20 kHz

Impedance: 32 Ohm

Citlivost: 111 dB

Hmotnost: 210 g

Reklama

Výběr článků

Načítám