Hlavní obsah

Akční kamery pro letní radovánky

Novinky, mif

Velké popularitě se v poslední době těší malé videokamery, které jsou určeny především pro sportovní nadšence. Tzv. akční kamery mohou být používány v těch nejextrémnějších podmínkách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na trhu jsou desítky akčních kamer. Jednotlivé modely se od sebe liší cenou i kvalitou. Ceny těch nejlevnějších přístrojů startují už na hranici okolo 500 Kč.

Samozřejmě od takto levného stroje uživatelé nemohou očekávat to samé jako od o několik tisíc dražších modelů.

Ty zpravidla nabídnou zvýšenou odolnost proti pádům a v některých případech také vodotěsnost. V neposlední řadě se chlubí i lepší obrazovou kvalitou.

Velmi dobrou kvalitu záznamu nabízejí už akční kamery s cenovkou pět tisíc korun. Srovnávat s těmi nejdražšími modely se přesto nemohou.

Levnější přístroje totiž zpravidla nabízejí pouze full HD záznam, zatímco dražší kamery klidně i rozlišení 4K. To je čtyřikrát vyšší než v případě full HD.

Dražší kamery jsou žádanější

Obrazová kvalita je patrně jeden z hlavních důvodů, proč jsou dražší kamery oblíbenější než ty úplně nejlevnější. „Nejžádanější modely se v závislosti na výbavě pohybují v cenovém rozpětí 1000 až 4000 Kč,“ uvedl Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Zájem o dražší kamery potvrzuje také marketingový ředitel Alzy Karel Kučera. „Nejžádanější jsou akční kamery GoPro Hero LCD od necelých 5400 Kč až po smart kameru GoPro Hero4 Black Edition v hodnotě 11 490 Kč,“ konstatoval Kučera.

GoPro je skutečně nejpopulárnější značka, neboť stála u samého zrodu odvětví akčních kamer. Zákazníci nicméně v posledních měsících preferují i jiné značky. „Letos je to jednoznačně NiceBoy a Lamax, s odstupem pak GoPro a SJCAM,“ podotkla mluvčí Mall.cz Michala Gregorová s tím, že letos prodeje akčních kamer zaznamenaly opět meziroční nárůst.

Akčním kamerám nahrává i rostoucí popularita bezpilotních letounů. „Kamery umožňující pořizovat záběry v extrémních podmínkách jsou aktuálním hitem. Lidé chtějí mít krásná videa, nejlépe z pohledu první osoby, a to ideálně v kvalitě tzv. rybího oka. Souvisí to i se stále rostoucím zájmem o drony, které je možné s kamerou propojit, jako je například Phantom 4,“ uvedl Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz.

GoPro Hero4 Black Edition: nekorunovaný král

GoPro je aktuálně nejoblíbenějším výrobcem akčních kamer na světě. Právě tato společnost odvětví sportovních kamer před deseti lety prakticky založila. Model Hero4 Black Edition je aktuálně tím nejlepším, co výrobce nabízí, čemuž pochopitelně odpovídá také pořizovací cena pohybující se nad hranicí deseti tisíc korun.

Foto: archív výrobce

GoPro Hero4 Black Edition

Čtyřka láká na vysoké rozlišení 4K. Zároveň ale dovede natáčet videa i v rozlišení full HD při 120 snímcích za sekundu. Vytvářet je tedy možné tzv. slow-motion videa, tedy zpomalené záběry, ve kterých jsou vidět i ty sebemenší detaily v jinak rychlém pohybu.

Samozřejmě nechybí ani další speciální režimy, například pro časosběr či noční záběry. Mimochodem kamerka nad konkurencí velmi vyniká právě při natáčení za špatných světelných podmínek. Problém jí nedělají ani přechody z tmavého do velmi světlého prostředí.

Stejně jako s většinou konkurenčních modelů je možné také s kamerou Hero4 Black Edition fotografovat. Optický zoom sice chybí, nicméně k dispozici je vysoké rozlišení 12 Mpx. Zajímavé je i to, že momentky lze pořizovat i během natáčení videa.

  • Klady: kvalita záznamu, rozlišení 4K
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 11 000 Kč

Sony Action Cam mini: kompaktní rozměry především

Sony Action Cam mini patří k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu. To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Výrobce totiž tímto modelem cílí především na nadšené sportovce, kteří ocení zvýšenou odolnost. Kameře totiž nevadí pády ani pobyt ve vodě. Tedy pokud je uzavřena v pouzdře, které je součástí balení.

Foto: archív výrobce

Sony Action Cam mini

Uvnitř kamery je Exmor R BSI CMOS snímač s rozlišením 11,9 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu. Vybrat si tento stroj zaslouží i pro použití kvalitního objektivu Zeiss Tessar, který má záběr 170°.

Kompaktním rozměrům ustoupil displej. Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Sony Action Cam mini jednoduchým panelem. Ten zobrazuje základní informace o výdrži baterie či kapacitě úložného prostoru.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: verze s praktickým displejem je dvakrát dražší
  • Cena: 4000 Kč

Xiaomi Yi: cena hraje prim

Novinka se svým vzhledem a také výbavou velmi podobá třetí generaci populární kamery GoPro. Proti ní ale láká na daleko příznivější cenu. Kamera je vybavena senzorem Sony Exmor R a procesorem Ambarella A7LS. Díky těmto dvěma čipům je novinka schopna pořizovat videa ve full HD (1080p) při 60 snímcích za vteřinu.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Yi

Při natáčení na nižší rozlišení si zvládne kamerka poradit i s režimem slow motion, obraz má však pak rozlišení pouze 480p. Při tradičním HD rozlišení (720p) pak Xiaomi Yi zvládá natáčet až 120 snímků za sekundu. Zároveň je také možné pořizovat fotografie v rozlišení 16 Mpx. Objektiv je širokoúhlý (155°) a zvládá světelnost až f/2.8.

Pořízené fotografie nebo videa je možné ukládat na paměťové karty typu microSD. Výrobce navíc láká na celou řadu volitelného příslušenství. Kromě odolného pouzdra, se kterým je možné kameru používat klidně i pod vodou, nechybí v nabídce příslušenství ani speciální nástavce pro kočky a psy. Díky nim je pak možné pořizovat unikátní záběry ze zvířecí perspektivy.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: vodotěsné pouzdro je nutné dokoupit zvlášť, stejně jako většinu volitelného příslušenství
  • Cena: 2000 Kč

Nikon KeyMission 360: svět virtuální reality

S novým modelem KeyMission 360 se Nikon pouští do segmentu akčních videokamer, kde doposud neohroženě vládla americká společnost GoPro. Té bude japonský výrobce konkurovat hned dvěma objektivy. Jak už samotný název napovídá, KeyMission 360 dokáže natáčet 360° videa.

Foto: archív výrobce

Nikon KeyMission 360

S novinkou je tak možné díky dvěma objektivům pořizovat videa určená pro systémy virtuální reality. Když si je pak budete ve speciální helmě přehrávat, budete mít pocit, jako byste se skutečně na dané místo vrátili.

360° videa je navíc možné přehrávat pomocí speciálních přehrávačů i na klasických počítačích. Děj se na takových videích neodehrává pouze z jednoho úhlu, ale úhel pohledu může uživatel libovolně měnit pohybem myši.

  • Klady: možnost natáčet 360° videa
  • Zápory: v Česku se zatím novinka oficiálně neprodává
  • Cena: 13 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám