Hlavní obsah

Hi-tech pomocníci na letní dovolenou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dovolené se už pomalu hlásí o slovo. Vybavit se na ně můžete celou řadou šikovných hi-tech pomocníků, kteří dokážou výrazně zpříjemnit a v některých případech dokonce i usnadnit cestu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zachytit nezapomenutelné momenty dovedou na cestách digitální fotoaparáty. Prim hrají kompakty, a to díky svým drobným rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy.

Přijít vhod některým uživatelům mohou i videokamery. Jednotlivé modely se od sebe liší především kvalitou záznamu, o čemž rozhoduje především typ snímače.

Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá natáčení při horších světelných podmínkách. Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem, který nabízí věrnější podání barev.

Vedle klasických modelů se vyrábějí také odolné, kterým nevadí písek ani prach. Aniž by se poškodily, je možné je používat na plážích, horách i v poušti. Některé přístroje dokonce dokážou pořizovat momentky nebo videa i pod vodou.

Chytré telefony a nositelná elektronika

Funkce fotoaparátu i kamery dokážou suplovat chytré telefony, jež můžeme využít také jako náhradu satelitní GPS navigace.

V dnešní době není problém vzít si na dovolenou ani počítač. Kromě klasických notebooků se těší velké popularitě počítačové tablety. Ty nejlevnější s operačním systémem Android se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun. Modely postavené na tradiční platformě Windows se prodávají za dvoj- až trojnásobek.

Stále větší popularitě se těší tzv. nositelná elektronika. Řeč je například o fitness náramcích, které se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů a v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Coolpad Torino S: slušná výbava, nízká cena

Pracovní tempo u modelu Torino S od společnosti Coolpad udává čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 410. Každé z jeho jader je taktováno na 1,2 GHz. Čip doplňují 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. Pokud by tato hodnota uživatelům nestačila, je ji možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Coolpad Torino S

Používat je možné tradičně dva fotoaparáty, které se chlubí rozlišením osm a pět megapixelů. Model Torino S, který pracuje pod operačním systémem Android, podporuje i rychlý LTE internet a v jeho výbavě nechybí dokonce ani IR port. Díky němu je možné smartphonem ovládat například i televizor.

Relativně slušnou výbavu doplňují prvky, kterými se zpravidla pyšní až citelně dražší přístroje. Řeč je například o čtečce otisků prstů. Ta přitom neslouží pouze k odemykání uzamčeného displeje, uživatel ji může využít také k ovládání telefonu. Každému z pěti prstů je totiž možné nastavit specifický úkon – jedním kliknutím je pak možné pořídit selfie, rychle otevřít konkrétní aplikaci apod.

Kromě čtečky se model Coolpad Torino S snaží zaujmout také líbivým vzhledem. Přístroj má tloušťku pouze 7,9 mm a jeho zadní kryt je mírně zakřivený směrem k okrajům, aby lépe padl do ruky. Kompaktně telefon působí i díky použití 4,7palcového displeje s HD rozlišením (1280 x 720 pixelů).

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: v Česku nejsou
  • Cena: 3950 Kč

Panasonic HC-V270EP-K: prémiová kvalita obrazu

Co nejlepší obrazovou kvalitou se snaží zaujmout kamera Panasonic HC-V270EP-K, která je vybavena BSI MOS senzorem s rozlišením 2,51 megapixelu. Relativně průměrné rozlišení však neubírá na kvalitě natočeného videa.

Foto: archiv výrobce

Panasonic HC-V270EP-K

Především záběry ve velmi špatných světelných podmínkách vypadají doslova skvěle. Dokonce i při maximálním optickém přiblížení (50x zoom) není obraz nijak roztřesen díky pětiosé stabilizaci obrazu Hybrid O. I. S. +. Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SD, SDHC nebo SDXC.

Podporovány jsou karty s kapacitou až 128 GB. Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou 2,7 palce. Ten je navíc možné ovládat pohodlně dotykem a je poměrně dobře čitelný i na slunci.

  • Klady: kvalita záznamu
  • Zápory: baterie se nabijí přímo v kameře
  • Cena: 6700 Kč

Bang & Olufsen BeoPlay A1: kvalitní zvuk z puku

Většina chytrých telefonů i tabletů nenabízí příliš valnou zvukovou reprodukci. Hodí se tak maximálně pro sledování krátkých videí, při poslechu hudby ale naráží na výkonnostní limity. Řešením nejen na cestách může být pořízení bezdrátového reproduktoru.

Foto: archív výrobce

Bang & Olufsen BeoPlay A1

Jedním takovým je i BeoPlay A1, který pochází z dílny společnosti Bang & Olufsen. Novinka na první pohled vypadá jako hokejový puk, ve skutečnosti jde ale o velmi kompaktní zařízení, které však dokáže nabídnout až překvapivě kvalitní zvukovou reprodukci.

BeoPlay A1 v sobě ukrývá zesilovače se špičkovým výkonem 2 x 140 W napájené 2200mAh baterií a dva elektroakustické měniče s vyzařováním zvuku do 360 stupňů. Díky oddělení výškové a basové sekce poskytne novinka nečekaně mohutný, čistý zvuk prakticky v celém frekvenčním spektru 60 Hz–24 kHz.

Zajímavostí je mikrofon, kterému promyšlené tvarování základny zařízení umožňuje čistě zachytit hlas přicházející z jakéhokoli směru. Reproduktor je tak možné použít u telefonu i jako bluetooth handsfree.

  • Klady: kvalita zvukové reprodukce
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 6800 Kč

LG Watch Urbane W200 3G: hodinky a mobil v jednom

Většina aktuálně nabízených chytrých hodinek funguje pouze jako příslušenství pro chytré telefony. Model Watch Urbane W200 3G od společnosti LG funguje ale zcela jinak. Má totiž slot na SIM kartu, díky kterému funguje v podstatě jako takový malý chytrý telefon, který se dá nosit na zápěstí. Stroj má 1,38palcový kulatý dotykový displej s rozlišením 480 x 480 bodů a jemností 348 ppi.

Foto: archív výrobce

LG Watch Urbane W200 3G

Pracovní tempo pak udává čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 při frekvenci 1,2 GHz, přičemž k dispozici je 768 MB operační paměti a 4GB úložný prostor.

Zajímavé je, že novinka nepřipomíná na první pohled žádný sofistikovaný přístroj, ale obyčejné analogové hodinky s nerezovým pouzdrem. Jak je z řádků výše patrné, opak je ale pravdou.

Model Urbane W200 3G navíc přidává i vysokou odolnost díky certifikaci IP67. Ta chrání přístroj zcela před vniknutím prachu a zároveň může být také ponořen do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut. Ve výbavě nechybí ani zabudovaný snímač tepové frekvence. Samozřejmostí jsou i bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth.

  • Klady: kompaktní rozměry, nahradí i mobil
  • Zápory: malý displej je hůře čitelný (ve srovnání s klasickými smartphony)
  • Cena: 9900 Kč

Fujifilm FinePix XP70: fotí i pod vodou

Fotoaparát FinePix XP70 patří aktuálně mezi nejoblíbenější odolné kompakty v tuzemských obchodech. To je dáno především relativně příznivou pořizovací cenou pohybující se okolo čtyř tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Fujifilm FinePix XP70

Za zmiňovanou částku si toho nechá digitální fotoaparát od společnosti Fujifilm nechat líbit opravdu hodně. Přežít by měl bez jakékoliv újmy pády z výšky až 1,75 metru. Navíc je s ním možné fotit klidně i pod vodou, je totiž vodotěsný až do hloubky 15 metrů. Pod vodní hladinou je možné samozřejmě natáčet také videa.

I přes odolnou konstrukci testovaný kousek nepřišel o optický zoom, který zpravidla u podobných modelů chybí úplně. Objektiv se však nevysouvá před tělo fotoaparátu, ale pouze v rámci jeho útrob. To aby se během případných pádů neponičil.

Fujifilm FinePix XP70 nabízí rozlišení 16,4 MPx a pořízené momenty je možné prohlížet na 2,7palcovém displeji. Zajímavé je jistě i to, že lze tento digitální kompakt ovládat na dálku pomocí chytrého telefonu.

  • Klady: vodotěsná konstrukce
  • Zápory: kvalita snímků za horšího světla
  • Cena: 4000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám