Hlavní obsah

Panasonic Lumix GX80 v testu: odlehčená vlajková loď

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Panasonic nedávno uvedla na trh novou bezzrcadlovku Lumix GX80 a my jsme měli možnost si s ní trochu pohrát. Jako bonus jsme dostali k dispozici žhavou novinku v podobě skvělého širokého objektivu 12 mm s úchvatnou světelností f/1,4. Dohromady to funguje velmi, opravdu velmi pěkně.

Foto: mif, Novinky

Panasonic Lumix GX80

Článek

Model GX80 je odlehčenou verzí modelu GX8, tedy aktuální vlajkové lodi, kterou do vod systémových fotoaparátů s výměnnými objektivy firma Panasonic poslala. Oproti ní má její snímač nižší rozlišení, tedy 16 Mpx místo 20 Mpx. GX80 je také o něco menší (122 x 71 x 44 mm), ačkoli ne o mnoho lehčí (426 g).

Má méně ovládacích prvků, rozdíly najdete například na elektronickém hledáčku, který není vyklápěcí, zatímco jemný třípalcový dotykový LCD displej je naopak jenom vyklápěcí, zato není vytáčecí a přetáčecí, selfie s ním nevyfotíte. Většina klíčových vlastností ale zůstala zachována, potěší například pětiosá optická stabilizace v těle fotoaparátu, která se tak kombinuje se stabilizací v některých objektivech.

Foto: mif, Novinky

Panasonic Lumix GX80

Foto: mif, Novinky

Panasonic Lumix GX80

Senzor typu CMOS svou velikostí samozřejmě patří do rodiny formátu Micro Four Thirds neboli 4/3 (označující velikost 1,33 palce), který sdílejí bezzrcadlovky Panasonic a Olympus, jež také mají navzájem kompatibilní objektivy.

Panasonic u tohoto modelu poprvé nasadil snímač bez tzv. AA nebo také Low Pass filtru, který výrobci kdysi hojně propagovali jako účinnou zbraň proti moaré. Být jeho vynálezcem musí být dnes velmi potupné vzhledem k tomu, jak se firmy v poslední době naopak hlasitě chlubí, že snímače v jejich nejnovějších modelech tento filtr nemají a dosahují prý díky tomu ostřejších obrázků.

Mezi funkce, které ještě nejsou u moderních digitálních foťáků úplnou samozřejmostí, patří možnost natáčet videozáznamy v rozlišení 4K. Maximální rychlost záznamu v takovém případě končí na 25 fps, což už je použitelné. Schopnost záznamu ve 4K se využívá také u funkce 4K Burst, kdy přístroj zaznamenává obraz ještě před domáčknutím spouště, a také u funkce post focus, kdy fotoaparát zaznamená scénu jako krátké video, v němž postupně mění rovinu zaostření. Dotykem na požadovanou oblast pak lze jakoby „dodatečně ostřit“. Full HD lze natáčet rychlostí 50 fps, zvuk je nahráván stereo.

Foto: mif, Novinky

Ovládací prvky

Foto: mif, Novinky

Grip pro uchycení

Ovládání

Fotoaparát působí bytelným dojmem, držení mírně znesnadňuje nepříliš výrazný grip, ale nejde o nic tragického. Přístroj disponuje klasickým otočným ovladačem s klasickou nabídkou PASM, která je doplněna o možnost plné automatiky nebo výběr přednastavených scén a efektů a jedna poloha zbývá pro uživatelské nastavení. Vedle něj se nachází spoušť s dalším kruhovým posouvátkem, jehož prostřednictvím se ukazovákem mění zvolené hodnoty, další roller, jímž lze měnit parametry palcem (clonu v režimu A, čas v režimu S atd.) se nachází na zadní straně pod vypínací páčkou. Ten lze kromě otáčení i stisknout, pak nabídne ovládání korekce expozice. Horní stranu doplňují ještě spoušť videozáznamu, vypínač, kryt vestavěného blesku a sáňky na blesk externí.

Zadní straně vévodí zmíněný výklopný třípalcový LCD displej s jemným rozlišením miliónu pixelů. Nad ním je elektronický hledáček, vedle kterého je přepínač mezi oběma způsoby pohledu. Ten lze stejně jako některá další tlačítka přiřadit k nastavitelným funkcím, například wi-fi přenos atd. Vedle něj je další tlačítko pro naprogramovatelnou funkci, ovladač blesku a ovladač blokování zaostření a expozice.

Ostatní ovladače jsou notoricky známé a nacházejí se na drtivé většině všech digitálních fotoaparátů. Na boku pak nalezneme dvířka s HDMI výstupem a USB konektorem, kterým lze také nabíjet baterii. V balení tak schází externí nabíječka, což nemusí vyhovovat někomu, kdo chce třeba jednu baterii nabíjet a zatím jít fotit s druhou. Akumulátor samotný (li-ion, 1025 mAh, výdrž 290 snímků) se vkládá zespodu stejně jako paměťová karta formátu SD, SDHC nebo SDXC.

Foto: mif, Novinky

Panasonic Lumix GX80

Foto: mif, Novinky

Displej fotoaparátu

Kvalita snímků

Setový objektiv 12–32 mm (ekvivalent kinofilmu 24–64 mm) má standardní průběh světelnosti f/3,5–5,6. Jeho hlavní předností je nejen mimořádná skladnost (je opravdu maličký a lehoučký), ale na pancake i skvělé optické vlastnosti. I přesto, že v porovnání s bytelným tělem působí až příliš kompaktně, máme s ním v ruce velmi schopný přístroj, který upoutá především rychlým a přesným ostřením.

Běžně používanou metodu analýzy kontrastu Panasonic u modelu GX80 obohatil svým systémem DOF. Ten pracuje na principu měření rozostření, na základě kterého spočítá, kterým směrem se má pohnout pohyblivý člen v objektivu. Ostření lze samozřejmě provádět na dotykovém displeji výběrem jednotlivých ostřicích bodů nebo jejich skupin.

Fotografie nepostrádají barevnou živost a sytost, i náročnější uživatelé budou spokojení s výstupem ve formátu JPEG, i když ti opravdu nároční jistě využijí možnost fotit do formátu RAW a fotografie dál upravovat po svém.

Foto: Novinky

Objektiv 12 - 32 dodávaný v setu podává vzhledem ke svým téměř miniaturním rozměrům dobrý výkon - 28 mm, f/5,6, 1/400 s, ISO 200.

Lumix GX80 disponuje i již zmíněným elektronickým hledáčkem, párkrát jsem zkusil jeho služeb využít, ale pokaždé jsem se raději rozhodl spolehnout se na LCD displej. Vůbec ale není špatný, zobrazuje velmi jemných 2,8 miliónu bodů a má zvětšení 1,39. Zvláštností je jeho poměr stran 16:9 orientovaný zřejmě na video, při fotografování budete mít po stranách zbytečné svislé černé pruhy.

Foto: Novinky

Se standardním nastavením docílíte věrného barevného podání, ten panelák je skutečně lehce - jak to napsat slušně - no, vyblitý. U tohoto snímku by bývalo větší zaclonění zřejmě přineslo o něco lepší proostřenost - 12 mm, f/3,5, 1/800 s, ISO 200.

Foto: Novinky

Při maximálním přiblížení je potřeba počítat s tím, že se detaily lehce mažou, ale i tak si pancake zaslouží palec nahoru - 32 mm, f/5,6, 1/320 s, ISO 200.

Světelnost miniaturního „seťáku“ neumožňuje přílišné frajeření v horších světelných podmínkách. Šum objevující se se stoupající hodnotou ISO sice není tragický, ale fyziku neošálíš. Dodávaný objektiv to však v příznivém světle dokáže vykompenzovat zcela minimální chromatickou aberací, ostrostí po celé ploše, přičemž lehounké vinětace docílíte jen na nejširším ohnisku a ještě s clonou dokořán.

Foto: Novinky

Se zapadajícím sluncem peroucím ze strany se seťák bez sluneční clony popasoval hrdinně - 12 mm, f/3,5, 1/320 s, ISO 200.

Foto: Novinky

Setový objektiv na nejdelším ohnisku s plně otevřenou clonou a dostatečně vzdálenými dalšími objekty nabídne i možnost lehce si pohrávat s rozostřením pozadí - 32 mm, f/5,6, 1/80 s, ISO 320.

Objektiv z jiného světa

Novinkový objektiv Panasonic Lumix G Leica DG Summilux 12mm f/1,4, který jsme měli zapůjčený společně s fotoaparátem, je ale přes nesporné kvality „seťáku” z úplně jiného světa. Ultrasvětelné široké pevné sklo, odolné proti prachu a vlhkosti, udělá z GX80 zbraň k pořizování reportážních fotografií.

Foto: mif, Novinky

Objektiv Panasonic Leica Summilux DG 12mm f/1,4 ASPH

Foto: mif, Novinky

Objektiv Panasonic Leica Summilux DG 12mm f/1,4 ASPH

Ukrývá se v něm 15 čoček ve 12 skupinách, dvě jsou asférické. Na objektivu najdete dva proužky, jeden slouží k manuálnímu ostření, druhým lze ručně nastavovat clona od plného otevření (F1,4) až do hodnoty F16. Na těle najdete ještě přepínač automatického a manuálního ostření.

Foto: Novinky

Světelnost pevného objektivu se v disciplíně rozmazávání pozadí umí náležitě projevit - 12 mm, f/1,4, 1/1000 s, ISO 200.

Foto: Novinky

Pevný objektiv využijete zejména při focení větších celků - 12 mm, f/8, 1/60 s, ISO 400.

Široký úhel záběru 12 mm (24 mm v přepočtu na kinofilm) poskytuje dostatečný prostor pro zachycení složitějších kompozičních celků a hodí se zejména pro street photo. Vysoká světelnost umožní i v šeru používat kratší časy a nižší ISO, na výsledných fotografiích je to znát, jsou ostré a téměř bez šumu.

Foto: Novinky

Toto samozřejmě není nejpovedenější momentka, ale pěkně ukazuje schopnosti foťáku a světelného pevného skla vykreslit i v šeru za slabého umělého osvětlení ostrý obraz bez šumu s hladkými barevnými plochami - 12 mm, f/1,4, 1/60 s, ISO 640.

Foto: Novinky

Zde se dynamický rozsah jeví jako dostatečný, v jiných případech může být ale užitečné hnout s korekcí expozice do minusu a pojistit se tak proti přepalům - 12 mm, f/2,5, 1/400 s, ISO 200.

Jelikož se jedná o objektiv, který bude v rodině Micro Four Thirds patřit do pomyslné špičky nabídky, neočekávejte optické vady, chromatickou aberaci ani vinětaci tu v podstatě nemá smysl řešit.

Foto: Novinky

Ani s pevným širokým ohniskem nejste odsouzeni pouze k focení krajinek - 12 mm, f/1,4, 1/640 s, ISO 200.

Další disciplínou, k níž využijete světelný objektiv, jsou hrátky s hloubkou ostrosti. Třebaže v tomto případě rozhodně nemáme v ruce portrétové sklo, když „zazoomujeme nohama“, docílíme pěkně krémově rozostřeného pozadí, bokeh působí zcela přirozeně.

Foto: Novinky

Při otevřené cloně s objektivem získáte působivě malou hloubku ostrosti, zde ani nemusela být naplno - 12 mm, f/2, 1/250 s, ISO 200.

Nová pevná dvanáctka v kombinaci s modelem GX80 působí jako dokonalá dvojka. Fotoaparát je vzhledem ke svým schopnostem příjemně malý, skladný a nenápadný. Velmi dobré výsledky podává i se setovým objektivem. Zapůjčený světelný objektiv 12 mm f/1,4 nás pak zaujal optickými kvalitami a nečekanou všestranností použití.

Své místo na trhu si jistě najdou i každý zvlášť, ale jejich souhra dokáže zanechat působivý dojem.

Specifikace
Panasonic Lumix GX80
SnímačLive MOS, Micro 4/3, 16 Mpx, stabilizovaný
LCD displejtřípalcový, 1 Mpx, dotykový, výklopný
Hledáčekelektronický, 2764800 px, zvětšení 1,39x
Systém ostřeníkontrastní, s pomocným světlem AF
Expozicezónová, středová, bodová, ISO 100 – 25600
Expoziční režimyPASM, scénické režimy, sériové snímání 8 sn./s
Závěrkaelektronická, 1/4000“ – 60“
Bleskvestavěný (X-Sync 1/160, dosah 6 m), sáňky na externí
Video4K (25p), FullHD (60p), MP4, AVCHD
ZáznamSD, SDHC, SDXC
RozhraníUSB, HDMI, Wi-Fi, dálková spoušť
Akumulátorli-ion, 1025 mAh, výdrž 290 snímků
Rozměry122 x 71 x 44
Hmotnost426 g
Setový objektiv Panasonic Lumix G Vario 12–32mm f/3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S.
Konstrukce8 optických členů v 7 skupinách (3 asférické, 1 ED)
Optický zoom2,7x
Rozsah ohnisek12–32 mm (24–64 mm – ekv. 35 mm)
Světelnost a rozsah clonyF3,5–F22 (nejširší), F5,6–F32 (nejdelší)
Lamely clony7
Min. ostřící vzdálenost20 cm
Optická stabilizaceano
Rozměry55,5 × 24
Průměr filtru37 mm
Hmotnost70 g
Objektiv Panasonic Leica Summilux DG 12mm f/1,4 ASPH
Konstrukce15 optických členů ve 12 skupinách (2 asférické, 1 ED, 1 UED)
Optický zoompevné sklo
Rozsah ohnisek12 mm (24 mm – ekv. 35 mm)
Světelnost a rozsah clonyF1,4 – F16
Lamely clony9
Min. ostřící vzdálenost20 cm
Optická stabilizacene
Rozměry70 × 70
Průměr filtru62 mm
Hmotnost335 g

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám